Πετρόπουλος: Αφορολόγητο το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους

Anti-austerity protest by pensioner unions against pension cuts in central Athens, Greece on October 3, 2016 . /    ,  3 , 2016.
Anti-austerity protest by pensioner unions against pension cuts in central Athens, Greece on October 3, 2016 . / , 3 , 2016. NICK PALEOLOGOS / SOOC

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας για το ποσό που θα δοθεί στους συνταξιούχους. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ρίσκο, αν προκύψουν διαφορές στο ύψος των εσόδων το Φεβρουάριο

Αφορολόγητο θα δοθεί το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους που έχουν σύνταξη έως 830 ευρώ, και το οποίο αποφάσισε η κυβέρνηση μετά την υπεραπόδοση των εσόδων, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Α Πετρόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό είναι και ακατάσχετο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, τόνισε ότι από τους δικαιούχους δεν θα λάβει κανείς κάτω από 300 ευρώ, ενώ ξεκαθάρισε ότι για τον υπολογισμό του πλαφόν θα συνυπολογίζονται αθροιστικά οι συντάξεις που λαμβάνουν και όχι το ΕΚΑΣ ή άλλα επιδόματα.

Σημείωσε ακόμα ότι το ποσό που δίδεται είναι ασφαλές και δεν έχει ρίσκο αν προκύψουν τυχόν διαφορές όταν κλείσει τον Φεβρουάριο το ύψος των εσόδων.

Είπε ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2017 θα έχουν απονεμηθεί 102.000 συντάξεις που εκκρεμούν εδώ και χρόνια, ενώ διαμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Ακόμη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Πετρόπουλος είπε πως το επίδομα, που σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσει και τα 800 ευρώ, θα έχει καταβληθεί έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα χρήματα που μοιράζονται, προκύπτουν από την υπεραπόδοση στα έσοδα, που δημιούργησαν έκτακτο πλεόνασμα. Το ποσό που μοιράζεται, μοιράζεται πριν κλείσει ο χρόνος, ώστε να εγγραφεί στις δαπάνες και να μοιραστεί όλο.

Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις περικοπές των συντάξεων του 2015 και του 2016, το τρίτο μνημόνιο προβλέπει τη διανομή έκτακτης βοήθειας, όταν υπάρχει έκτακτο πλεόνασμα στα έσοδα χωρίς περιορισμό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα του κάθε έτους.

Για το 2016 οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει τελικά στο 1,09% (1,9 δισ. ευρώ ) του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 0,5% του ΑΕΠ ( 875).

Από την κυβέρνηση αποφασίστηκε να δοθούν τα 617 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη έως και 850 ευρώ (μικτά), ένα ποσό που θα ξεκινά από 300 ευρώ γι' αυτούς που παίρνουν περισσότερα και κλιμακούμενο προς τα πάνω για όσους παίρνουν μικρότερες συντάξεις.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πώς βρέθηκαν τα χρήματα για 13η σύνταξη. Ποια νησιά αφορά η αναστολή του ΦΠΑ

Τσίπρας: 13η σύνταξη και αναστολή αύξησης ΦΠΑ στα νησιά με πρόσφυγες

ADVERTISING

SHARE: