Πλεόνασμα: Με όπλα τον ΦΠΑ και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα επιχειρηθεί να κλείσει η διαφορά του 0,25% Ελλάδας - δανειστών

Πλεόνασμα: Με όπλα τον ΦΠΑ και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα επιχειρηθεί να κλείσει η διαφορά του 0,25% Ελλάδας - δανειστών

Η διαφορά του 0,25% που χωρίζει την Αθήνα από τους δανειστές σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, μεταφράζεται σε 450 εκατ. ευρώ

Με νέα πρόταση στις βαλίτσες της μεταβαίνει στις Βρυξέλλες το Σάββατο ελληνική αποστολή, με στόχο τη γεφύρωση και των τελευταίων διαφορών που χωρίζουν Ελλάδα και δανειστές, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως η διαφορά που χωρίζει την Αθήνα από τους δανειστές σε ό,τι αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται στο 0,25% του ΑΕΠ, ήτοι ποσό ύψους περί τα 450 εκατ. ευρώ.

Κατά τις πληροφορίες, στις Βρυξέλλες θα μεταβούν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο αντιπρόεδρος, Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, η κάλυψη της διαφοράς του 0,25% του ΑΕΠ ή των 450 εκατ. ευρώ στο πλεόνασμα επιχερείται μέσω του ΦΠΑ, αλλά και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μεγάλο παζάρι στο ΦΠΑ - από τη στιγμή που οι συντελεστές μένουν ως έχουν (6,5%, 13% και 23%) αφορά στις μετατάξεις των αγαθών που θα πραγματοποιηθούν από τον χαμηλό και τον μεσαίο συντελεστή στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως θα καταβάλλεται κανονικά και όχι μειωμένη για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ.Υπενθυμίζεται εδώ πως το αρχικό σχέδιο για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης έκανε λόγω για εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Eurogroup και ESM στις 18 Ιουνίου

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιουνίου, εκτός από τη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένεται να υπάρξει και συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, του ESM. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM θα προηγηθεί της συνεδρίασης του Eurogroup.

ADVERTISING

SHARE: