Πού πάνε οι επενδυτές όταν… τρομάζουν

Πού πάνε οι επενδυτές όταν… τρομάζουν

Πως κινούνται τα "λεφτά" όταν τρομάζουν από την κρίση αλλά και το πως αυτές οι κινήσεις προδιαγράφουν μελλοντικές συμπεριφορές

Του Γ. Αγγέλη

Για έξι περίπου εβδομάδες από την αρχή του χρόνου, οι επενδυτές στις αγορές έδειξαν να μην εμπιστεύονται τις διαβεβαιώσεις των κεντρικών τραπεζιτών για την δυνατότητά τους να ελέγξουν αυτή τη φορά τις συνέπειες της κρίσης. Και άρχισαν να… φεύγουν. Πού κατευθύνονται όμως;

Τα στοιχεία που είδαν την δημοσιότητα στον διεθνή Τύπο μέσα στο σαββατοκύριακο με βάση έρευνες κυρίως αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών είναι ενδεικτικά του πως κινούνται τα “λεφτά” όταν τρομάζουν από την κρίση αλλά και το πως αυτές οι κινήσεις προδιαγράφουν μελλοντικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά μέσα στις πρώτες 3- 4 ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας σημειώθηκε μία απότομη αύξηση των κεφαλαιακών ροών προς τα funds που επενδύουν σε νομίσματα της τάξης των 24,3 – 25 δισ. δολ.

Παράλληλα αυξημένη μέσα σε ελάχιστα 24ωρα ήταν και η κίνηση προς τα αμερικάνικα έντοκα κατά 3,6  – 4 δισ. δολ. ενώ και τα funds που επενδύουν σε πολύτιμα μέταλλα χρυσό κ.λ.π. είχαν αυξημένες εισροές κατά 1,6 δισ. δολ.

Από που έφυγαν αυτά τα χρήματα; Τα νούμερα και εδώ είναι ενδεικτικά.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν μία ταχύτατη αποχώρηση από τις μετοχές και κυρίως εκείνες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Κάποια στοιχεία που είναι διαθέσιμα αυτή την στιγμή καταγράφουν μέσα σε τρία 24ωρα απώλειες από τα μετοχικά funds της τάξης των 6,8 – 8 δισ. δολ. με παράλληλη έξοδο κεφαλαίων από ομόλογα υψηλού ρίσκου 2,5 – 3 δισ. δολ. και αναδυόμενων αγορών πάνω ένα δισ. δολ.

Και όλα αυτά μέσα στα πρώτα 24ωρα της περασμένης εβδομάδας.

Σήμερα μπαίνουμε στην έβδομη εβδομάδα από τις αρχές του χρόνου που άρχισε η παρατεταμένη κατάρρευση και ο πανικός, σαν συνέπεια της διαπίστωσης των αγορών τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι η Fed εννοούσε αυτό για το οποίο είχε προειδοποιήσει τις αγορές, ότι θα αυξήσει τελικά το κόστος του χρήματος που είχε ρεύσει στις αγορές  με τα τρία προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης…

Τι έχει συμβεί όμως αυτές τις έξι εβδομάδες, μοιάζουν με τον Οκτώβρη του 2008;

Οι αριθμοί και εδώ είναι ενδεικτικοί.

Μέχρι στιγμής η έξοδος κεφαλαίων των μετοχικών funds αυτές τις έξι εβδομάδες σύμφωνα πάντα με τα διαθέσιμα στοιχεία λένε ότι έχει ξεπεράσει τα 41 – 42 δισ. δολ.

Ποσό που είναι σαφώς υψηλότερο από τον σεισμό του περασμένου καλοκαιριού που μέσα σε λίγα 24ωρα “κάηκαν” περί τα 35 δισ. δολ. από τα μετοχικά Funds.

Όμως οι απώλειες αυτές παραμένουν αρκετά μικρότερες από την έξοδο κεφαλαίων του 2011, όταν με αφορμή την κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα χτύπησαν κόκκινο τα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Τότε η φυγή κεφαλαίων είχε ξεπεράσει τα 90 δισ. δολ.

Η παρούσα φυγή κεφαλαίων από τις αρχές του χρόνου παραμένει μικρότερη και από το Κραχ του 2008 αμέσως μετά την Lehman Brothers που σε λίγα 24ωρα είχαν “καεί” στα μετοχικά Funds περί τα 85 δισ. δολ.

Τι σημαίνει αυτή η διαφορά; Οι αναλυτές μέχρι στιγμής παραμένουν διστακτικοί στο να βγάλουν ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Παρ’ όλα αυτά όμως έχουν αρχίσει να προειδοποιούν για δύο ενδεικτικά στοιχεία:

-πρώτον ότι η “τεχνική” μελέτη των δεικτών προειδοποιεί ότι πολύ πιθανό η κρίση να είναι ακόμα μπροστά μας καθώς ιστορικά όταν οι δείκτες του S&P 500 και οι αντίστοιχοι δείκτες των κρατικών ομολόγων, εταιρικών ομολόγων, πολύτιμων μετάλλων και των Uitlities κινούνται αντίθετα, ακολουθεί συνήθως σφοδρή ύφεση και πτώση των αγορών

-δεύτερον παρά τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών, ειδικά στην Ευρωζώνη, να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ κρατικού και τραπεζικού ρίσκου, αυτό όχι μόνο δεν έχει επιτευχθεί, αλλά όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες έξι εβδομάδες η σχετική αποτελεσματικότητα της παρέμβασης των κεντρικών αμφισβητείται πλέον ανοιχτά από τις αγορές.

Μετά από όλα αυτά βέβαια μπορεί να εξηγήσει κανείς την βίαιη έξοδο κεφαλαίων που παρατηρείται εδώ και έξι εβδομάδες , όπως και την αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών χώρων.

Το ερώτημα βέβαια που παραμένει αναπάντητο είναι αν πρόκειται για προσεισμούς ή για μετασεισμικές κινήσεις εκτόνωσης…    

(Πηγή: capital.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα