Προσχέδιο προϋπολογισμού: 20 δισ. για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία

Προσχέδιο προϋπολογισμού: 20 δισ. για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης παραλαμβάνει από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του Κράτους για το 2018, την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

Τι προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή για ασφάλιση, περίθαλψη και μέτρα προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Σε 20 δισ. ευρώ ανέρχεται σύμφωνα με την εκτίμηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού το συνολικό ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν φέτος για συντάξεις, περίθαλψη και μέτρα κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Οι δαπάνες της κατηγορίας αυτής εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 20 δισ. ευρώ, δηλαδή θα είναι μειωμένες φέτος κατά 260 εκατ. ευρώ εξαιτίας:

– της χρονικής υστέρησης έναρξης, κατά δύο μήνες, του προγράμματος “Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης”, με παράλληλη παράταση της πιλοτικής εφαρμογής του τους μήνες αυτούς, σε συγκεκριμένους δήμους της χώρας,

– της μειωμένης εκτίμησης της συνεισφοράς του Ελληνικού Δημοσίου για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και

– της μειωμένης επιχορήγησης στον ΕΦΚΑ, λόγω μειωμένης εκτίμησης της δαπάνης των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων και στη συγκράτηση των αποχωρήσεων προσωπικού για συνταξιοδότηση.

Ειδικότερα  η εκτιμώμενη δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης  ανέρχεται σε 620 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 747 εκατ. ευρώ, δεδομένης της έναρξης υλοποίησης του προγράμματος από το Φεβρουάριο 2017. Για το έτος 2018 προβλέπεται ποσό ύψους 760 εκατ. ευρώ για την λειτουργία του προγράμματος.

Τα ασφαλιστικά ταμεία σώζουν την παρτίδα των εσόδων

Δύο είναι τα βασικότερα στοιχεία που προκύπτουν από το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης που κατατέθηκε στην Βουλή. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι για το 2017 (σε σύγκριση με τον περσινό προϋπολογισμό) είχαν υποεκτιμηθεί τα έσοδα του ΕΦΚΑ από την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού το ισοζύγιο για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (εκτός των νοσοκομείων), αλλά συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών απασχόλησης, του ΟΑΕΔ κ.τ.λ. της δαπάνης για τα φάρμακα η εικόνα είναι η ακόλουθη: ενώ στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα υπήρχε η πρόβλεψη για έλλειμμα 938 εκατ. ευρώ, η εκτίμηση κυβέρνησης καταγράφει πλεόνασμα 381 εκατ. ευρώ. Για το 2018 η πρόβλεψη του προγράμματος δίνει πλεόνασμα 128 εκατ. και η πρόβλεψη κυβέρνησης πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ταυτόχρονα υπερεκτιμήθηκαν οι προβλέψεις για τα έξοδα των συνταξιοδοτικών παροχών. Πάντως, αξίζει να επισημανθεί ότι εκτός από τις 62.000 αιτήσεις για εφάπαξ, παραμένουν απλήρωτες άλλες 140.000 αιτήσεις για συντάξεις, από τις οποίες οι 104.000 αφορούν κύριες συντάξεις, ενώ υπάρχουν και άλλες 36.000 αιτήσεις στις οποίες έχει χορηγηθεί η προσωρινή κύρια σύνταξη.

Για το 2018 το ταμειακό ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα 760 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος ύψους 563 εκατ. ευρώ του ΜΠΔΣ 2018-2021. Σε δημοσιονομική βάση το ισοζύγιο προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα 689 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος ύψους 634 εκατ. ευρώ στο ΜΠΔΣ 2018-2021, βελτιωμένο κατά 1.323 εκατ. ευρώ.

ΕΦΚΑ: 813 εκατ. ευρώ έλλειμμα το 2017

Επισημαίνεται ότι οι υποχρεώσεις στα απλήρωτα εφάπαξ που συνολικά ανέρχονται σε περίπου 62.000 αιτήσεις, καθώς και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις πληρωμών ύψους 270 εκατ. ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων προς των ΕΟΠΥΥ, διαμορφώνουν το συνολικά έλλειμμα του ασφαλιστικού φορέα στα 813 εκ ευρώ σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Αναλυτικά το ταμειακό έλλειμμα των Ασφαλιστικών Ταμείων εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 1.447 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ΜΠΔΣ 2018-2021 και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 110 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεων κατά 703 εκατ. ευρώ αναμένεται να οδηγήσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων σε έλλειμμα ύψους 813 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 868 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.

ΟΑΕΔ: θετικό ισοζύγιο κατά 649 εκατ. ευρώ το 2017

Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για το έτος 2017 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει θετικό ταμειακό ισοζύγιο ύψους 649 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 291 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Σε δημοσιονομική βάση το ισοζύγιο εκτιμάται να διαμορφωθεί στα 659 εκατ. ευρώ.

Η βελτίωση οφείλεται στην αύξηση κατά 51 εκατ. ευρώ των εσόδων του από ασφαλιστικές εισφορές και ρυθμίσεις παλαιών οφειλών και στη μείωση κατά 220 εκατ. ευρώ των δαπανών του. Ειδικότερα, για τη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας που υλοποιούνται μέσω του ΟΑΕΔ, για το έτος 2017 εκτιμώνται δαπάνες ύψους 988 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα η εφαρμογή των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης, κατάρτισης και επανένταξης στην αγορά εργασίας, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 350 εκατ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα