Προϋπολογισμός στοίχημα

Προϋπολογισμός στοίχημα
Ολοκληρώνεται σήμερα με την ψήφιση εντός της ημέρας, η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2018 στην ολομέλεια της βουλής, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

Η επιτυχία του προϋπολογισμού του 2018 που ψηφίζεται σήμερα θα κρίνει το τέλος της εποχής των μνημονίων μετά από 8 χρόνια λιτότητας

Οι Ευρωπαίοι δανειστές διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία ότι τόσο η ελάφρυνση του χρέους όσο και η καθαρή έξοδος από το καθεστώς της αυστηρής εποπτείας έχει ως αναγκαία προϋπόθεση την επιτυχημένη ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.

Στην κατεύθυνση αυτή ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που θα εκτελεστεί μέσα στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής με συγκεκριμένους στόχους και περιορισμούς

Ωστόσο, παρότι θέτει ως στόχο την τέταρτη κατά σειρά υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2015 (προβλέπει πλεόνασμα 3,82 % του ΑΕΠ έναντι στόχου του προγράμματος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), είναι ο προϋπολογισμός με τα λιγότερα νέα μέτρα από το 2010.

Το συμπέρασμα ότι το 2018 έρχονται νέα μέτρα 1,9 δισ. ευρώ είναι εν πολλοίς παραπλανητικό καθώς προκύπτει από μια αριθμητική πράξη. Το ποσό αυτό περιέχει την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από τη βελτίωση των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων και όχι νέες περικοπές συντάξεων. Η δε αύξηση κατά περίπου 700 εκ. ευρώ των εσόδων είναι προσαρμοσμένη στην πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κατά 2,5% του ΑΕΠ και άρα την αύξηση της απασχόλησης και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Τα «πραγματικά» νέα μέτρα είναι της τάξης των 530 εκ. ευρώ Συγκεριμένα ο νέος προϋπολογισμός εμπεριέχει μέτρα όπως:

1. Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκ. ευρώ που είναι οριζόντιο μέτρο.

2. Την κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του με στόχο την εξοικονόμηση φορολογικών δαπανών 121 εκ. ευρώ.

3. Τη μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με στόχο την εξοικονόμηση 47 εκ. ευρώ από τα 108 εκ. ευρώ που δίνονται το 2017.

4. Την επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

5. Την κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει για την βoυλευτική αποζημίωση και την φοροαπαλλαγή των δικαστικών με αποτέλεσμα πρόσθετα έσοδα 44 εκ. ευρώ.

6. Την επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ξεκινάει από 0,5 ευρώ για τα ξενοδοχεία με ένα ή 2 αστέρια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και θα κλιμακώνεται μέχρι και τα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση για τα πεντάστερα ξενοδοχεία με στόχο την αύξηση εσόδων κατά 86 εκ. ευρώ.

7. Την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου ως τρίτης δόσης της εφαρμογής του νόμου του 2015 για την οριστική κατάργηση του προνομιακού φορολογικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 76 εκ. ευρώ.

8. Την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου.

9. Την επέκταση για ένα χρόνο της εισφοράς στην ναυτιλία με στόχο πρόσθετα έσοδα 107 εκ. ευρώ.

10.  Την έμμεση αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών του 2018 στις ακαθάριστες αποδοχές του 2017 χωρίς την έκπτωση από τις ασφαλιστικές δαπάνες που καταβλήθηκαν το τρέχον έτος με στόχο αύξηση εσόδων κατά 126 εκ. ευρώ.

Τι θα γίνει αν αποτύχει ο Προϋπολογισμός

Αν αποτύχει η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018, χρονιάς κατά την οποία η Ελλάδα περιμένει να διαμορφωθεί το σκηνικό της επόμενης μέρας οι συνέπειες θα είναι τεράστιες. Τούτο διότι το 2018 δεν είναι το ίδιο με το 2015, το 2012 ή το 2010 αφού οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Τουλάχιστον όχι ένα σαν τα τρία που ενέκριναν τα προηγούμενα χρόνια. Η διευθέτηση του χρέους να ξεχαστεί και θα έχουμε πάλι ένα θρίλερ που θα έχει ως σημεία αναφοράς την παραμονή στην Ευρωζώνη και την οικονομική πορεία χώρας χωρίς καμία στήριξη από τους εταίρους της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα