‘Ψαλιδισμένο’ κατά 50% το επίδομα θέρμανσης: Ψάχνουν λύση για τα ‘ορεινά’

‘Ψαλιδισμένο’ κατά 50% το επίδομα θέρμανσης: Ψάχνουν λύση για τα ‘ορεινά’
ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ) eurokinissi

Θέμα ημερών είναι τα νέα κριτήρια για το -κουτσουρεμένο φέτος- επίδομα θέρμανσης που μπορεί να έχει ευχάριστες εκπλήξεις για τις ορεινές περιοχές

Σε διαβούλευση με τους δανειστές ώστε να μην περικοπεί και στις ορεινές περιοχές με βαρύ και μακρύ χειμώνα το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα έρθει «μισό» σε σχέση με το 2016 σε όλους τους υπολοίπους λόγω της περικοπής του σχετικού κονδυλίου από τα 108 εκατ. ευρώ στα 47 εκατ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο έχει επιλέξει ήδη να μη μειώσει τον αριθμό των δικαιούχων περιορίζοντας εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η προσαρμογή που θα γίνει θα αφορά στη μείωση του ύψους του επιδόματος, το οποίο από τα 25 λεπτά το λίτρο τον χειμώνα 2016-2017 θα μειωθεί φέτος στα 12,5 λεπτά το λίτρο τον χειμώνα 2017 -2018.

Λόγω του δημοσιονομικού περιθωρίου που υπάρχει από τον προϋπολογισμό κρίθηκε ότι υπάρχει βάση να γίνει διαπραγμάτευση ώστε να μη μειωθεί το επίδομα για τις βόρειες και ορεινές περιοχές, όπου ο χειμώνας διαρκεί περισσότερο. Το αίτημα είναι να εξαιρεθούν από την περικοπή η ζώνη Α, όπου ανήκουν οι νομοί Γρεβενών, Έβρου, Ιωαννίνων, Δράμας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλωρίνης και η ζώνη Β όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής. Αν δεν επιτευχθεί η εξαίρεση για το σύνολο των περιοχών θα γίνει μια επιλογή για τις ορεινές που έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη από το επίδομα θέρμανσης.

Η εξαίρεση θα έχει ως αποτέλεσμα το κονδύλι αν αυξηθεί στα 55-60 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το γεγονός ότι μια τέτοια τροποποίηση είναι δημοσιονομικό μέτρο θα πρέπει να πάρει την έγκριση και των θεσμών. Αυτός είναι κι ο λόγος που έχει καθυστερήσει η εγκύκλιος για να νέα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και άρα και της ενεργοποίησης της σχετικής εφαρμογής για τους δικαιούχους, η οποία το 2016 είχε ανοίξει σαν σήμερα στις 20 Δεκεμβρίου.

Πλέον τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά καθώς όσοι προλάβουν να κάνουν αίτηση πριν το τέλος του χρόνου θα πάρουν την πρώτη δόση μέσα στον Ιανουάριο, ενώ όσοι κάνουν αίτηση στις αρχές του 2018 θα πάρουν την πρώτη δόση του επιδόματος μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.

Ίδια τα κριτήρια

Κατά τα λοιπά, τα κριτήρια (εισοδηματικά και περιουσιακά) για το επίδομα θέρμανσης παραμένουν τα ίδια. Συγκεκριμένα δικαιούχοι του «μισού» επιδόματος θα είναι:

– Άγαμοι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία μέχρι 100.000 ευρώ.

– Έγγαμοι με εισόδημα έως 20.000 αυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί με ακίνητη περιουσία η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα