Ψήφος εμπιστοσύνης από Moody’s στις αποφάσεις για το χρέος

Ψήφος εμπιστοσύνης από Moody’s στις αποφάσεις για το χρέος
Από το κτίριο της αμερικανικής εταιρείας επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Moody's AP

Θετικό ορόσημο για την Ελλάδα χαρακτηρίζει την λύση για την ελάφρυνση του χρέους η Moody’s.

“Πιστεύουμε ότι η απόφαση της περασμένης Πέμπτης από τους επίσημους δανειστές της Ελλάδας δείχνει το δρόμο για την επιστροφή της χώρας στο δανεισμό από τις αγορές με βιώσιμο τρόπο” σημειώνει ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης σε σχόλιο του.

Η Moody’s επισημαίνει ότι η νέα περίοδος χάριτος κατά 10 χρόνια σε συνδυασμό και με την επέκταση των ωριμάνσεων είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Μακριά από τα όποια πολιτικά σχόλια, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι ακόμη και η ενισχυμένη εποπτεία που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της συνολικής λύσης για την Ελλάδα είναι επίσης θετική καθώς θα εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει συνεχίζοντας μια σώφρονα δημοσιονομική πολιτική.

Τονίζεται επίσης ότι η σύνδεση της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων με την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA SNPs) και η κατάργηση της αύξησης του επιτοκίου μέρους του δανείου του EFSF που χρησιμοποιήθηκε για επαναγορά χρέους συντείνουν στην αύξηση της εμπιστοσύνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Επί της ουσίας η επιμήκυνση των ωριμάνσεων και η νέα περίοδο χάριτος για τα δάνεια ύψους 130,9 δισ. από τον EFSF εξασφαλίζει για την Ελλάδα ένα πολύ ήπιο προφίλ των υποχρεώσεων για το χρέος μέχρι και το 2034.

Σημειώνεται επίσης και η δέσμευση του Eurοgroup ότι το 2033 οι ευρωπαίοι δανειστές μας θα επανεξετάσουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και δήλωσαν έτοιμοι αν χρειαστεί να λάβουν και πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης.

Θετική χαρακτηρίζει και την ύπαρξη του αποθέματος ρευστότητας (cash buffer) των 24,1 δισ. ευρώ σημειώνοντας ότι θα βοηθήσει την επάνοδο σε δανεισμό από τις αγορές σε συνθήκες αστάθειας στις αγορές χρήματος .

Αναμένουν θετικό DSA και από ΔΝΤ

O οίκος αξιολόγησης σημειώνει την απουσία του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά με δεδομένη την λύση για το χρέος και την καλύτερη του αναμενόμενου δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας το Ταμείο θα κάνει και αυτό θετική αξιολόγηση για την βιωσιμότητα του χρέους

Τέλος η Moody’s σημειώνει ότι οι προκλήσεις για την Ελλάδα δεν έχουν τελειώσει καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια αναμένεται ότι θα είναι μέτριος στο 2-2,5% του ΑΕΠ εκτός αν όπως λέει γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων.

Σημειώνει ακόμη ότι ο Τραπεζικός τομέας χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια για να σταθεροποιηθεί αφού υπάρχει μεγάλο υπόλοιπο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα