Ρεαλιστική λύση για την Ελλάδα ζητά από το ΔΝΤ ο Μοσκοβισί

Ρεαλιστική λύση για την Ελλάδα ζητά από το ΔΝΤ ο Μοσκοβισί
ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί AP photo

Ο Ευρωπαίος επίτροπος κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δουλέψουν επί πραγματικών δεδομένων και εξήγησε ότι οι εργασίες πρέπει να επιταχυνθούν προκειμένου "να γράψουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο με την Ελλάδα"

Σε έμμεση απόρριψη της θέσης του ΔΝΤ για μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου το 2019 προχώρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μία μέρα μετά το Eurogroup, ο αρμόδιος Επίτροπος κάλεσε τους πάντες να δουλέψουν επί πραγματικών δεδομένων και εξήγησε ότι οι εργασίες πρέπει να επιταχυνθούν. Ο ίδιος μετέφερε τη «σιγουριά και την αισιοδοξία»για την εξέλιξη των συζητήσεων. «Το πνεύμα μεταξύ όλων των πλευρών είναι θετικό και έχουμε ειλικρινείς συζητήσεις με όλους», είπε απαντώντας στο θέμα των δημοσιονομικών μεγεθών.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί επαίνεσε τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που πέτυχε η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη έφτασε το 1,4% τον περασμένο χρόνο και αναμένεται να είναι 2,5% το 2018 και 2019. Σημείωσε ότι δε ότι το έλλειμμα από 15% το 2009 έγινε πλεόνασμα το 2016 και για 3 χρόνια τώρα, η Ελλάδα ξεπερνά τους στόχους σε πρωτογενές επίπεδο.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι για είναι επιτυχής η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα, πρέπει να συντρέχουν τέσσερις προϋποθέσεις: να ολοκληρωθεί έγκαιρα η 4η αξιολόγηση ώστε να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA) τον Μάιο, να συμφωνηθεί το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης που θα προτείνουν οι ελληνικές Αρχές, να ρυθμιστεί το χρέος και να καθοριστεί ο τρόπος επιτήρησης μετά το τέλος του προγράμματος.

«Να έχουμε ένα αξιόπιστο “post program arrangement”, δηλαδή ένα σχέδιο εποπτείας στόχων μετά το πρόγραμμα καθώς πολλές από τις μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην φάση της υλοποίησης επί του εδάφους και μετά την 20η Αυγούστου», είπε. Ο Επίτροπος επανέλαβε ότι η μετά μνημόνιο εποχή δεν πρέπει να είναι, ούτε να μοιάζει με πρόγραμμα.

«Εχουμε μπροστά μας τρεις μήνες σκληρής δουλειάς, αλλά υπάρχει σοβαρή δέσμευση να το τελειώσουμε», είπε και υπογράμμισε ότι «ήρθε η ώρα να γυρίσουμε τη σελίδα αυτού του επίπονου κεφαλαίου και να γράψουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο, με την Ελλάδα να είναι μια κανονική χώρα».

(Φωτογραφία: AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα