Ρέγκλινγκ: Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα

Ρέγκλινγκ: Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα
European finance ministers meeting in Brussels, Belgium, on Saturday, July 11 and 12, 2015. / , 11 12 2015. SOOC

Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικότητα, ώστε να γίνει η "στροφή" ζητά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Τι ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης για τη διαπραγμάτευση και το ΔΝΤ

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της αν η Αθήνα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Μόναχο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε ότι οι πολιτικές στήριξης της ευρωζώνης φέρνουν αποτέλεσμα, αναφέροντας πως οι τέσσερις από τις πέντε χώρες οι οποίες υπήχθησαν σε προγράμματα στήριξης και μεταρρυθμίσεων τα ολοκλήρωσαν επιτυχώς.

«Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Πουθενά η έκταση των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα, και η κρατική διοίκηση τόσο αδύναμη», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας του, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

«Όμως η Ελλάδα μπορεί να κάνει στροφή και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αν εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα», συνέχισε ο Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ προειδοποίησε εναντίον της δημιουργίας της εντύπωσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μόνιμα σε κατάσταση επισκευής. «Αντίθετα, η κρίση είναι πλέον πίσω μας, και εξήλθαμε από αυτήν ισχυρότεροι από ό,τι πριν ξεσπάσει», είπε ο Ρέγκλινγκ.

Αξιωματούχος ΕΕ: Εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση σύντομα σε τεχνικό επίπεδο

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, το καλύτερο ενδεχόμενο που θα μπορούσε να προκύψει μετά το Eurogroup της Δευτέρας, 20 Φεβρουαρίου, είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Εκτίμησε, επίσης, ότι μετά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Ωστόσο, υπενθύμισε ότι μετά την τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης χρειάζεται χρόνος μέχρι να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων για την Ελλάδα. Όπως εξήγησε, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), χρειάζεται νομοθέτηση των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση και επικύρωση από κάποια εθνικά Κοινοβούλια, η οποία ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω των εκλογών που επίκεινται σε κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συμπλήρωσε πως μόνο το ένα τρίτο των δράσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει επιτευχθεί, σχολιάζοντας ότι «θα μπορούσε να ήταν και καλύτερα».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, διευκρίνησε ότι όταν επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ερωτηθείς εάν, σε περίπτωση συμφωνίας, υπάρχουν εγγυήσεις ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει πρόγραμμα για την Ελλάδα, απάντησε ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τίποτα», αλλά σημείωσε πως είναι πεπεισμένος ότι εφόσον το πρόγραμμα είναι βιώσιμο, τότε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Tέλος, ερωτηθείς εάν σε περίπτωση συμφωνίας θα μπορούσαμε να αναμένουμε ένα έκτακτο Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για να αλλάξει το πρόγραμμα των συνεδριάσεων του Eurogroup. Όπως είπε, έως τον Ιούλιο υπάρχουν ακόμη πολλές συνεδριάσεις και πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Μπορείτε άφοβα να πάτε για σκι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα