Σε αυξήσεις κεφαλαίου “μαμούθ” προχωρούν οι τέσσερις τράπεζες

Σε αυξήσεις κεφαλαίου “μαμούθ” προχωρούν οι τέσσερις τράπεζες
Αεροφωτογραφία του κτηρίου της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Κοτζιά, φωτισμένο με μπλε χρώμα την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015. Η Αθήνα γιορτάζει την Παγκόσμια ημέρα της Δημοκρατίας. Εμβληματικά κτήρια και σημεία της πόλης φωτίζονται με μπλε χρώμα, από το λόφο του Λυκαβηττού ως το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Η Μπλε Αθήνα αποτελεί μέρος μια σειράς εκδηλώσεων του Athens Democracy Forum, που διοργανώνουν οι Int. New York Times με διεθνείς καλεσμένους. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Για όλο το ποσό των κεφαλαιακών αναγκών θα βγουν οι τράπεζες στις αγορές. Κομβικό σημείο η πράξη υπουργικού συμβουλίου που θα καθορίζει την ελάχιστη κρατική συμμετοχή. Τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των ιδιωτών επιθυμεί η ΕΚΤ

Την υπουργική απόφαση, που θα καθορίζει την αναλογία του ελάχιστου ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών που θα κατέχει το ελληνικό δημόσιο, αναμένουν οι τέσσερις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να ανακοινώσουν τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, καθώς ψηφίστηκε χθες ο νόμος περί ανακεφαλαιοποίησης. Σήμερα, θα ληφθούν οι εν λόγω αποφάσεις, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης αναφέρουν πληροφορίες του NEWS 247.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ποσά για τα οποία θα «βγουν» οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στις αγορές θα βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από το δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο που χρησιμοποιήθηκε για την άσκηση αντοχής των τραπεζών. Η πρόθεση αυτή των τραπεζών είναι υπό αίρεση καθώς αναμένεται η πράξη του υπουργικού συμβουλίου που θα καθορίζει το ποσοστό της κρατικής συμμετοχής.

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank θα ζητήσει από τις αγορές τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών για κεφάλαια ύψους έως και 2,743 δις. ευρώ. Αντιστοίχως η Eurobank θα ζητήσει 2,122 δις. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 4,6 δις. ευρώ και η Πειραιώς 4,933 δις. ευρώ. 

Η κρατική συμμετοχή και το ελάχιστο όριο συμμετοχής στις τράπεζες που επιθυμεί να βάλει η κυβέρνηση, φέρνει πονοκέφαλο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, οι οποίοι επιθυμούν την όσο δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του γενικού διευθυντή της ενιαίας ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής (SSM), Ramon Quintana, ο οποίος κατά την τηλεδιάσκεψη που έγινε στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων των ασκήσεων αντοχής των τραπεζών (stress test) δήλωσε ότι “οι ιδιώτες επενδυτές είναι καλοδεχούμενοι” και θα παίξουν σημαντικό ρόλο, προσθέτοντας με νόημα ότι «άλλωστε η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή τους ενθαρρύνεται από το ίδιο το μνημόνιο». Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ευρωπαϊκές αρχές ζητούν από τις τράπεζες να βγουν στις αγορές για το συνολικό ποσό των κεφαλαιακών τους αναγκών (σ.σ. δυσμενές σενάριο) και όχι μόνον για τις ανάγκες που προκύπτουν από το βασικό σενάριο.

Από την άλλη πλευρά το κράτος επιθυμεί τη συμμετοχή του στις τράπεζες διότι κρίνει ότι θα μπορούσε να προσφέρει κέρδη στους φορολογούμενους πολίτες, σε περίπτωση που η οικονομία ανακάμψει και εν τέλει φτάσει στη σφαίρα της ανάπτυξης.

Χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό, αλλά και εφικτό να τηρηθεί. Μέχρι τις 6 Νοεμβρίου οι τράπεζες υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν καταρτήσει προκειμένου να καλύψουν μέσω αυτών μέρος των κεφαλαιακών τους αναγκών και στη συνέχεια θα αναμένουν την έγκριση αυτών. Οι 4 διοικήσεις των τραπεζών, μετά τις εγκρίσεις των σχεδίων να καταθέσουν στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς τα ενημερωτικά τους δελτία για το σκοπό των Αυξήσεων Κεφαλαίου, επίσης προς έγκριση. Στη συνέχεια και εφόσον έχουν δοθεί όλες οι εγκρίσεις, θα ζητήσουν τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών για τα ποσά που θα καθοριστούν αφού θα είναι σε γνώση τους η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για το ύψος συμμετοχής του κράτους.

Μείωση ποσού κεφαλαιακών αναγκών

Τα σχέδια αναδιάρθρωσης, δηλαδή οι πωλήσεις θυγατρικών του εξωτερικού και οι πωλήσεις των θυγατρικών εσωτερικού που δεν βρίσκονται στον πυρήνα των τραπεζικών εργασιών, θα μειώσουν δραστικά τις κεφαλαιακές ανάγκες. Επιπλέον, οι δημόσιες προτάσεις για την επαναγορά τραπεζικών και άλλων ομολόγων, επίσης θα μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες. Οι τράπεζες Εθνική και Eurobank οι οποίες έχουν προνομιούχες μετοχές του ελληνικού δημοσίου (περί το 1 δις. ευρώ έκαστος) βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση καθώς θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση μέσω της μετατροπής τους σε κοινές μετοχές.

Επενδυτές

Όλοι συνομολογούν, δηλαδή κυβέρνηση, τραπεζίτες και χρηματιστηριακοί παράγοντες, ότι το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών είναι ζωηρό, παρά τους κλυδωνισμούς στην ελληνική οικονομία. Εκτιμούν δηλαδή ότι με άνεση θα καλύψουν οι τράπεζες τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 4,4 δις. ευρώ προκειμένου να είναι ιδιωτικές, ενώ προβλέπουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να αντλήσουν και πλέον αυτού του ποσού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα