Σε εξέλιξη η διάσκεψη δανειστών-Τσακαλώτου

Σε εξέλιξη η διάσκεψη δανειστών-Τσακαλώτου

Εν αναμονή της πρότασης δανειστών και ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση. Η μάχη του Ευκλείδη Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες. Ποιοι συμμετέχουν στην κρίσιμη συνάντηση

Με στόχο την επίτευξη μίας «βιώσιμης κοινωνικά συμφωνίας» έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ξεκίνησε πριν από λίγο στο κτίριο Justus Lipsius του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και των εκπροσώπων των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση με τις γνωστές θέσεις της και με βασικό όπλο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017 και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μία «βιώσιμη κοινωνικά συμφωνία».

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι δεν αναμένεται να προκύψει συμφωνία από τη σημερινή συνάντηση, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όλοι δουλεύουν με χρονικό ορίζοντα την 20ή Φεβρουαρίου.

Επίσης, ανέφεραν ότι στη συνάντηση συμμετέχουν από την πλευρά των θεσμών, από τον ESM ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Νικόλα Τζαμαρόλι, από την ΕΚΤ ο Μπενουά Κερέ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από τον Διευθυντή της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και τον επικεφαλής του κουαρτέου, Ντέκλαν Κοστέλο. Από πλευράς του ΔΝΤ, παρόντες θα είναι ο Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Οι δανειστές της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρονται να έχουν καταλήξει μεταξύ τους σε συμφωνία για μια κοινή στάση που θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί επί ποιας βάσης έχουν συμφωνήσει και τι ακριβώς θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κοινή στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα

ADVERTISING

SHARE: