Σε ρόλο επόπτη το Ευρωκοινοβούλιο. Ενώνει τις δυνάμεις του με τους θεσμούς για το ελληνικό πρόγραμμα

EUROKINISSI

Με εποπτικό ρόλο προστίθεται στο "κουαρτέτο", το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απόφαση των προέδρων των πολιτικών ομάδων, ύστερα από πρόταση των Φιλελευθέρων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προστίθεται στο «κουαρτέτο», με εποπτικό ρόλο για την εφαρμογή του προγράμματος «μακροοικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα».

Την απόφαση έλαβε στο Στρασβούργο η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του ΕΚ.

Το θέμα τέθηκε στη Διάσκεψη, ύστερα από πρόταση του Γκι Φερχόφστατ, αρχηγού των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ADLE).

Σύμφωνα με την απόφαση, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, θα έχει ένα ρόλο δημοκρατικού ελέγχου. Θα επικουρείται από ομάδα εργασίας 30 ευρωβουλευτών «Financial Assistance working-Group» (FAWG).

Η ομάδα εργασίας θα πραγματοποιεί τακτικές συνεδριάσεις με τα τέσσερα θεσμικά όργανα, (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και EMS).

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, σύμφωνα με δελτίο τύπου της ομάδας του δήλωσε:

«Χαίρομαι που σήμερα έχουμε φτάσει σε συμφωνία σχετικά με το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα. Αυτό θα ενισχύσει τον έλεγχο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. Αποτελεί επίσης ένα στοιχείο του δημοκρατικού ελέγχου ιδιαίτερα επιθυμητού, σε μια διαδικασία που συχνά θεωρείται ως αδιαφανής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εκλεγμένα μέλη, μπορούν τώρα να παίξουν το ρόλο που τους έχει ανατεθεί, για να συμβάλουν σε εποικοδομητικές αλλαγές στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Φερχόφστατ.

Την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να εμπλακεί ενεργά η Ευρωβουλή στον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος είχε θέσει σε υλοποίηση ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247 από τις Βρυξέλλες, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ο οποίος είχε και τις δικές του προσωπικές φιλοδοξίες, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι είχε ενημερώσει, ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Ευρωβουλής αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την πρόταση Τσίπρα, αναθέτοντας στην Επιτροπή να ασκεί έλεγχο όσον αφορά στην πορεία του προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ρόλο στον έλεγχο της πορείας του ελληνικού προγράμματος αναλαμβάνει πλέον και η Ευρωβουλή

ADVERTISING

SHARE: