Σε ρυθμούς αξιολόγησης η κυβέρνηση. Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών

Σε ρυθμούς αξιολόγησης η κυβέρνηση. Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών
ΑΘΗΝΑ-Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Ευρωκίνηση

Στρώνουν το χαλί για την έλευση του κουαρτέτου την επόμενη εβδομάδα. Αντίστροφη μέτρηση για το "ξεσκόνισμα" της ελληνικής οικονομίας με το βλέμμα στα κρίσιμα ραντεβού στο Νταβός και στη σκιά των αξιώσεων για νέα μέτρα

Το χαλί για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης θα αρχίσουν να στρώνουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, που επιστρέφουν από σήμερα στην Αθήνα. Η κυβέρνηση έχει εισέλθει πλέον στην τελική ευθεία για την πρώτη “αποτίμηση” της προόδου της από τους θεσμούς, με το μεγάλο στοίχημα να παραμένει η επίσπευση των διαδικασιών και η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, στην Αθήνα θα μεταβεί και ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, με στόχο την παροχή στήριξης και τεχνογνωσίας στην ελληνική πλευρά για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η έλευση των Γερμανών εμπειρογνωμόνων αποτελεί το πρώτο βήμα μετά την υπογραφή – το Σάββατο – της κοινής δήλωσης προθέσεων για ελληνογερμανική συνεργασία στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος του ταξιδιού στην Αθήνα του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Νόμπερτ Μπόργιανς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια έχουν πολλή δουλειά να κάνουν τα αμέσως επόμενα 24ωρα, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την κάθοδο στην Αθήνα των επικεφαλής των δανειστών την επόμενη – ή το αργότερο τη μεθεπόμενη – εβδομάδα. Όπως όλα δείχνουν, το κουαρτέτο αναμένεται να επιστρέψει μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, προκειμένου η αξιολόγηση να ξεκινήσει μετά το μπαράζ κρίσιμων επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός. Και αυτό γιατί από τα κρίσιμα τετ α τετ που θα λάβουν χώρα στο Νταβός θα κριθεί η πορεία της αξιολόγησης, αλλά και θα προσδιοριστούν οι αξιώσεις των δανειστών από την κυβέρνηση.

Πάντως, μέχρι στιγμής οι απαιτήσεις των ξένων από την ελληνική πλευρά μόνο αμελητέες δεν είναι. Η έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα θα σημάνει αυτόματα και νέο γύρο πιέσεων για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αφού ήδη – και πριν καν ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση – έχουν ζητήσει εξ αποστάσεως πρόσθετα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2016, «συμπληρωματικά» και σε περίπτωση που κάποια από τα ήδη ψηφισθέντα δεν αποδώσουν. Οι αξιώσεις για νέα μέτρα 1 δισ. ευρώ είναι ανεξάρτητες από εκείνα ύψους 5,7 δισ. ευρώ που ήδη προβλέπει για φέτος ο προϋπολογισμός.

Υπενθυμίζεται εδώ πως για το 2016 ο μνημονιακός στόχος που έχει τεθεί προβλέπει την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ, ήτοι περί τα 900 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το κουαρτέτο να παραμένει για τουλάχιστον για έναν μήνα στην Αθήνα, ώστε να υπάρξει συμφωνία για την υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού μνημονιακών δράσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 150. Η εφαρμογή τους όμως είναι εκείνη που ξεκλειδώνει την επόμενη δόση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα τον δρόμο για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα