Σόιμπλε: Εάν θέλετε κούρεμα χρέους, φύγετε απο την Ευρωζώνη

Σόιμπλε: Εάν θέλετε κούρεμα χρέους, φύγετε απο την Ευρωζώνη

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην ARD είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα χρέους για ένα μέλος της ευρωζώνης, αλλά πως ένα "Grexit" θα είναι απόφαση της Ελλάδας

Μόνο εκτός Ευρωζώνης μπορεί να γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

“Καμία χώρα της νομισματικής ένωσης δεν θα επιτρέπετο να αναλάβει την ευθύνη για μία άλλη χώρα του ευρώ, αποκλείεται βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας. Για ένα κούρεμα χρέους θα έπρεπε η Ελλάδα να βγει από τη νομισματική ένωση. Εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν απέδιδαν, θα υπήρχε (σε αυτή την περίπτωση) το εργαλείο της νομισματικής υποτίμησης. Αυτό όμως είναι θέμα της Ελλάδας”, είπε ο κ.Σόιμπλε μιλώντας, το βράδυ της Τετάρτης, στο ARD.

Μάλιστα προέτρεψε τους δανειστές να συνεχίσουν τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση. «Η πίεση προς την Αθήνα για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η χώρα να γίνει ανταγωνιστική. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει εντός του ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο κ.Σόιμπλε είπε πως ο ίδιος δεν υπολογίζει σε ένα Grexit. Όταν η Ελλάδα θα εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές, θα έχει εφαρμοστεί επιτυχώς το τρίτο πακέτο στήριξης, πρόσθεσε.

Κατά το Γερμανό υπουργό Οικονομικών εξάλλου το βαρύτερο πρόβλημα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή δεν είναι το χρέος, καθώς όπως ανέφερε αποπληρώνει τα χρέη της με μικρότερα επιτόκια από ότι η Γερμανία. Σύμφωνα με τον κ.Σόιμπλε η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητες της, οι συντάξεις ήταν υψηλότερες από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και για αυτό το πρόβλημα της χώρας είναι η ανταγωνιστικότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα