Στα 14 με 15 δις ευρώ φαίνεται πως κλειδώνει το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης

Στα 14 με 15 δις ευρώ φαίνεται πως κλειδώνει το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης
Building of National Bank in Thessaloniki on April 9, 2015. / , . 9 2015. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αρκετά πιο χαμηλά από το προβλεπόμενο ύψος της χρηματοδότησης φαίνεται πως θα κυμανθεί το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με βάση τα stress tests

Στη ζώνη των 14-15 δισ. ευρώ φαίνεται πως θα οριστικοποιηθούν εν τέλει οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με βάση τα πορίσματα των stress tests, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και επίσημα αύριο Σαββάτου 31 Οκτωβρίου.

Το ποσό αυτό σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες θεωρείται πως είναι ικανό να καλύψει κάθε ενδεχόμενο και στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν, πλέον, θωρακιστεί επαρκώς και ότι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ανάλογο κίνδυνο στο μέλλον.

Οι πραγματικές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο, είναι πολύ μικρότερες κι υπολογίζεται πως συνολικά δεν θα χρειαστούν πάνω από 5-6 δισ. Ευρώ, τα οποία θα κληθούν να αντλήσουν μέσω αυξήσεων κεφαλαίου έως τις 20-25 Νοεμβρίου.

Στην περίπτωση της Eurobank, μάλιστα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του Retail Banking της τράπεζας, Θεόδωρος Καλαντώνης, που βρέθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, αν κι αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης, δήλωσε «αρκετά αισιόδοξος» ότι η αύξηση κεφαλαίου που θα ακολουθήσει θα είναι επιτυχής και το ποσοστό των ιδιωτών θα διατηρηθεί τουλάχιστον στο 65% αν όχι παραπάνω.

Αποταμιευτική άπνοια

Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης της τράπεζας για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας αποταμίευσης, ο κ. Καλαντώνης, ωστόσο, δεν παρέλειψε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία κατάρρευσης που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η εθνική αποταμίευση, προσδιορίζοντας ως επιτακτική ανάγκη να σταματήσει αυτή η αποταμιευτική άπνοια που παρατηρείται.

Ενδεικτικό της ανησυχητικής διάστασης που έχει προσλάβει το θέμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, είναι το γεγονός ότι το επίπεδο της εθνικής αποταμίευσης έχει πλέον διαμορφωθεί, κατ’ εκτίμηση στο πολύ χαμηλό 8,4%, έναντι 15%-20% πριν το ξέσπασμα της κρίσης και με τάσεις περαιτέρω συρρίκνωσης, τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος είναι στο 21%, με τάσεις ανόδου.

«Η παρατεταμένη ύφεση και η αβεβαιότητα έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο αποταμιευτικό και επενδυτικό έλλειμμα, που αν δεν αντιμετωπισθεί σύντομα θα υπονομεύει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας μας», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό, πάντως, αποκάλυψε πως από τις αρχές Οκτωβρίου έχει αρχίσει να παρατηρείται μια μικρή εισροή αποταμιευτικών ροών στο σύστημα, η οποία, όπως εκτίμησε, «θα επιταχυνθεί όταν τελειώσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και γίνει επιτυχώς και η πρώτη αξιολόγηση της εθνικής οικονομίας». Μάλιστα μετά και τη δεύτερη αξιολόγηση, το Μάρτιο του 2016, αν όλα πάνε καλά, προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα αλλάξει ρότα με θετικές εξελίξεις.

Νέο αναπτυξιακό πρότυπο και αλλαγή κουλτούρας

Επικεντρώνοντας στο ρόλο της αποταμίευσης, τη χαρακτήρισε αναγκαία προϋπόθεση για το μέλλον της χώρας, διότι διασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι για την αντιμετώπιση τα κρίσης δεν αρκεί πλέον η υιοθέτηση μιας νέας κουλτούρας δημοσιονομικής προσαρμογής, σταθερότητας και πειθαρχίας από το κράτος, αλλά «θα πρέπει να την υιοθετήσουν όλοι. Και οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις, αλλά και οι πολίτες, εφαρμόζοντας στην πράξη ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην κατανάλωση με δανεικά, τις αλόγιστες δημόσιες δαπάνες, και τον αναποτελεσματικό κρατισμό, αλλά στην άνθιση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της βιομηχανίας και της αγροτικής παραγωγής, στην ενίσχυση των εξαγωγών, στην οικονομία της γνώσης και της προστιθέμενης αξίας, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και νέο παραγωγικό πλούτο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα