Στα άδυτα του Νταβός. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το πιο κλειστό υψηλού επιπέδου συνέδριο του πλανήτη

Στα άδυτα του Νταβός. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το πιο κλειστό υψηλού επιπέδου συνέδριο του πλανήτη
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός της Ελβετίας για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) Eurokinissi

Σύσσωμη η πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική ελίτ δίνει το παρών στο κοσμοπολίτικο ελβετικό θέρετρο. Εκεί χτυπά η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας. Πως γεννήθηκε η ιδέα, ποιοι συμμετέχουν, τι συζητούν. Το Νταβός σε αριθμούς

Τις πύλες του για να υποδεχθεί σύσσωμη την πολιτική, οικονομική, επιχειρηματική και ακαδημαϊκή ελίτ του πλανήτη άνοιξε το χιονισμένο Νταβός της Ελβετίας, εκεί όπου θα χτυπάει η “καρδιά” της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου.

Eκεί πραγματοποιείται για 46η συνεχή χρονιά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum – WEF), ένα ελβετικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που είναι γνωστό για τα ετήσια ομώνυμα συνέδρια που λαμβάνουν χώρα κάθε Ιανουάριο.

Όπως σε κάθε συνέδριο, έτσι και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πραγματοποιούνται εκατοντάδες meetings, δημόσιες ομιλίες, συζητήσεις επίσημες και ανεπίσημες σε αίθουσες, διαδρόμους ή ακόμη και στον δρόμο, παρουσιάσεις και φυσικά διασυνδέσεις.

Πρόκειται για το πιο “κλειστό” υψηλού επιπέδου συνέδριο στον κόσμο, αφού κανείς δεν φτάνει εκεί χωρίς πρόσκληση και καθώς πουθενά αλλού δεν συναντώνται τόσοι άνθρωποι με τόση εξουσία και τόσα χρήματα γύρω από το ίδιο τραπέζι. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσες και ποιες σημαντικές αποφάσεις γεννήθηκαν ή συμφωνήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες στο παγωμένο Νταβός.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός της Ελβετίας για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) Eurokinissi

 

Το χιονισμένο Νταβός

Το Νταβός δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα κοσμοπολίτικο χειμερινό θέρετρο της Ελβετίας. Κτισμένο σε υψόμετρο 1.560 μέτρων, είναι η ψηλότερη πόλη στην Ευρώπη και βρίσκεται επί του ποταμού Λαντβάσσερ στις ελβετικές Άλπεις. Είναι δήμος της νοτιοανατολικής Ελβετίας, με 11.156 κατοίκους (στοιχεία 2012).

Η γέννηση της ιδέας

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ιδρύθηκε με σκοπό “να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της εποχής μας”. Η έμπνευση ανήκει στον Ελβετό καθηγητή Κλάους Σβαμπ, ο οποίος τον Ιανουάριο του 1971 προσκάλεσε διευθυντικά στελέχη ευρωπαϊκών εταιρειών στο θέρετρο του Νταβός, προκειμένου να συζητήσουν θέματα στρατηγικής των επιχειρήσεων.

Με την πάροδο του χρόνου η ατζέντα της ετήσιας συνάντησης διευρύνθηκε και έτσι άρχισε να προσελκύει επιφανείς πολιτικούς ή επιστήμονες, με αποτέλεσμα να αρχίσει να ενδιαφέρει πλέον και ηγέτες χωρών και διεθνών οργανισμών.

Πάνω από 2.500 σύνεδροι δίνουν το “παρών”

Όπως κάθε Ιανουάριο, έτσι και φέτος, επιφανείς προσωπικότητες και ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο δίνουν “ραντεβού” στην ελβετική πόλη για να συζητήσουν για το πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό μέλλον του πλανήτη. Στα πάνελ του συνεδρίου αναμένεται να ξεδιπλωθούν όλα τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη, από την οικονομική κρίση και το περιβάλλον μέχρι τα πιο καυτά πολιτικά ζητήματα και τις μελλοντικές τάσεις στην τεχνολογία.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της έναρξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) Eurokinissi

 

Φέτος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο δίνουν το “παρών” περίπου 2.500 επισκέπτες, με περισσότερους από 1.000 επιχειρηματίες και 40 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η “4η Βιομηχανική Επανάσταση”

Κεντρικό θέμα του φετινού Παγκόσμιου Φόρουμ είναι η λεγόμενη “4η Βιομηχανική Επανάσταση” (Industry 4.0), η οποία αφορά στη ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής εποχής.

Aρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και στελέχη επιχειρήσεων που κρατούν στα χέρια τους την παγκόσμια βιομηχανία και τις τεχνολογικές εξελίξεις θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι, κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της συγχώνευσης των τεχνολογιών.

Άλλα θέματα που συζητώνται στο Νταβός είναι η προσφυγική κρίση, η επιβράδυνση της κινεζικής, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, το μέλλον της Ευρώπης, η θεραπεία του καρκίνου, η ισότητα των δύο φύλων.

Φρούριο το Νταβός

Το Νταβός μέχρι τις 23 Ιανουαρίου θα θυμίζει φρούριο, ακόμη κι αν – για ευνόητους λόγους – οι διοργανωτές κρατούν επτασφράγιστο μυστικό το σχέδιο προστασίας των επισκεπτών και της πόλης.

Χωρίς καμία αμφιβολία ωστόσο τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, αφού υπολογίζεται πως περίπου 5.000 Ελβετοί αστυνομικοί, στρατιώτες και προσωπικό ασφαλείας φρουρούν κάθε σπιθαμή.

Δεν είναι για λίγους, είναι για τους… πολύ λίγους

Τα μέλη που πληρώνουν συνδρομή είναι περίπου 1.000 μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ όλοι οι υπόλοιποι, που δεν προέρχονται από τον επιχειρηματικό κόσμο, μετέχουν δωρεάν.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της έναρξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) Eurokinissi

 

Για να προσκληθεί κάποιος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πρέπει καταρχάς να είναι μέλος του. Για να γίνει κάποιος μέλος θα πρέπει να καταβάλλει ως εγγραφή το αστρονομικό ποσό των 52.000 δολαρίων. Το εισιτήριο για τη συμμετοχή στο Φόρουμ κοστίζει άλλα 20.000 δολάρια. Και αυτά μόνο για ένα άτομο. Όποιος θέλει να έχει μαζί του και έναν συνεργάτη, μπορεί να πληρώσει έως και 300.000 δολάρια. Μια τυπική συμμετοχή που περιλαμβάνει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο μιας επιχείρησης και πέντε ακόμη συνεργάτες του κοστίζει 620.000 δολάρια, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά τα έξοδα μετάβασης και διαμονής… τα οποία και υπερδιπλασιάζουν το ποσό!

“Πόρτα” στη Βόρεια Κορέα

Όπως έγινε γνωστό από την περασμένη εβδομάδα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ απέσυρε την πρόσκληση την οποία είχε στείλει στη Βόρεια Κορέα μετά τις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ.

“Δεν μπορούσαμε να διατηρήσουμε σε ισχύ την πρόσκληση που είχαμε υποβάλει την περασμένη χρονιά” για το Φόρουμ του 2016, στα τέλη Ιανουαρίου, τόνισε εκπρόσωπος του Φόρουμ. Η Βόρεια Κορέα είχε αποδεχθεί την πρόσκληση και είχε γνωστοποιήσει στις αρχές του Ιανουαρίου ότι στο Νταβός επρόκειτο να λάβει μέρος ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κάτι που είχε να συμβεί 18 χρόνια.

Αλλά, λιγότερες από 24 ώρες αργότερα, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε με “επιτυχία” την πρώτη της δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου, πυροδοτώντας ένα κύμα σφοδρών επικρίσεων σε διεθνές επίπεδο.

Η απόφαση να προσκληθεί η Βόρεια Κορέα είχε ληφθεί λόγω των “θετικών ενδείξεων που έστελνε η χώρα”, καθώς το Φόρουμ του Νταβός διαβεβαιώνει ότι θέλει να είναι “ένας αμερόληπτος και ουδέτερος οργανισμός αφοσιωμένος στον διάλογο και τις προσπάθειες συμφιλίωσης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα