Στη μάχη της διαπραγμάτευσης. Όλα τα βαριά μνημονιακά χαρτιά στο τραπέζι

Στη μάχη της διαπραγμάτευσης. Όλα τα βαριά μνημονιακά χαρτιά στο τραπέζι

Αρχίζει η αξιολόγηση. Πρώτος υποδέχεται τους δανειστές ο Τσακαλώτος. Σήμερα στις 17:00 το ραντεβού για μια πρώτη, εισαγωγική συζήτηση. Τι περιλαμβάνει η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες

Στη μάχη της πρώτης αξιολόγησης ρίχνεται επισήμως από σήμερα η κυβέρνηση, έχοντας ήδη θέσει ψηλά τον πήχη, προτού καν η διαδικασία ξεκινήσει. Η Αθήνα προσδοκά στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας, ει δυνατόν εντός του Φεβρουαρίου ή το αργότερο τον Μάρτιο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ και την πολυπόθητη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει λίγες ημέρες, αφού στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξει διάλειμμα. Οι επικεφαλής των δανειστών θα αποχωρήσουν από την Αθήνα και θα επιστρέψουν λίγες ημέρες αργότερα για τη δεύτερη – και δη καταληκτική – φάση της διαπραγμάτευσης.

Το κουαρτέτο αναμένεται να υποδεχθεί σήμερα πρώτος ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, χτυπώντας το “καμπανάκι” για την επίσημη πρώτη του νέου γύρου διαπραγμάτευσης. Το ραντεβού έχει προγραμματιστεί για τις 17:00. Όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, η σημερινή συνάντηση του υπουργού με τους επικεφαλής των δανειστών θα περιοριστεί σε μια εισαγωγική συζήτηση, προκειμένου το κουαρτέτο να αντιληφθεί ιδίοις όμμασι που βρίσκεται η ελληνική πλευρά, προτού ανοίξει επισήμως τα χαρτιά του για νέες αξιώσεις και ακόμη περισσότερες επιφυλάξεις.

Οι πληροφορίες θέλουν μάλιστα τους επικεφαλής των δανειστών να συνεδρίασαν μεταξύ τους χθες Κυριακή, προκειμένου να καθορίσουν μια κοινή διαπραγματευτική στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Μπορεί η σημερινή συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τους θεσμούς να είναι διερευνητική και εισαγωγική, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως όλη η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα κινηθεί σε ήπιους ρυθμούς. Τα δύσκολα είναι μπροστά και σίγουρα η ελληνική πλευρά θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει.

Εντός των ερχόμενων 24ώρων στο τραπέζι των διαβουλεύσεων αναμένεται να “πέσουν” όλες οι βαριές μνημονιακές υποχρεώσεις που μπορεί να ξεκινούν από το ασφαλιστικό, εκτείνονται όμως έως το δημοσιονομικό κενό του 2016, το νέο  Μεσοπρόθεσμο, τα κόκκινα δάνεια, το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Σε αυτά θα πρέπει να συμπεριληφούν και ορισμένες εκκρεμότητες που “τρέχουν” από τους προηγούμενους μήνες, όπως τα νομοσχέδια για τη χρήση πλαστικού και “μαύρου” χρήματος, αλλά και ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα δύο ισοδύναμα μέτρα που ελήφθησαν για την απαλλαγή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτά είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί – παράγοντες της αγοράς έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας – και το τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη παιχνιδιού του ΟΠΑΠ – με τη διοίκηση της εταιρείας να έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ιδιαίτερα σκληρή προμηνύεται η μάχη στο δημοσιονομικό μέτωπο, καθώς οι δανειστές επιμένουν να ζητούν τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ακόμη κι αν τα φορολογικά έσοδα του 2015 έκαναν την έκπληξη, ξεπερνώντας τους στόχους που είχαν τεθεί.

Τον τόνο της διαπραγμάτευσης έχουν ήδη δώσει από την προηγούμενη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να προετοιμάζει την ελληνική πλευρά για την ανάγκη λήψης “δύσκολων αποφάσεων” και τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, να προαναγγέλλει μια σκληρή διαπραγμάτευση για θέματα εξαιρετικά δύσκολα…

πηγή φωτογραφίας: intime

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα