Στη Βουλή η σύμβαση για το Ελληνικό

Στη Βουλή η σύμβαση για το Ελληνικό

“Ξεκλείδωσε” ένα ακόμη προαπαιτούμενο για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Αναμένεται να συζητηθεί την Τρίτη και να ψηφιστεί την Τετάρτη. Τι αναφέρει η αιτιολογική έκθεση

Τέλος μπαίνει στην επένδυση του Ελληνικού καθώς εισήχθη προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία πώλησης των μετοχών του Ελληνικού.  Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε την Πέμπτη στο κοινοβούλιο και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι “το ακίνητο, βάσει της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης, θα εμφανίζει φυσική συνέχεια προς το υφιστάμενο αστικό σύμπλεγμα υποδομών της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας”, ενώ στόχος του ΤΑΙΠΕΔ, και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου, είναι “να δοθεί νέα πνοή σε αυτό το σημαντικής έκτασης ακίνητο, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η Αθήνα διεθνώς ως πόλη προορισμού και, συγχρόνως, να προσφέρει στους κατοίκους/ επισκέπτες της μία νέα ποικιλία εμπειριών και να τονώσει την εν γένει οικονομική δραστηριότητα”.

Στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου απουσιάζει η διάταξη που προέβλεπε να συνυπογράφει και ο υπουργός Πολιτισμού και πλέον μένει να “τρέξει” η διαδικασία και μαζί της η συμφωνία με τους δανειστές.   

Σημειώνεται πως η εταιρεία «LAMDA Development Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών και Αξιοποίησης Ακινήτων» ανακηρύχτηκε πλειοδότρια, με προσφορά ονομαστικής αξίας εννιακόσια δεκαπέντε εκατομμύρια Ευρώ (915.000.000€) και με υποχρέωση για την καταβολή ποσοστού 32,79% του Τιμήματος Αγοράς Μετοχών κατά την Ημερομηνία Μεταβίβασης. Περαιτέρω, ο Επενδυτής αποδέχεται να διασφαλίσει ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ θα υλοποιήσει επενδυτικό σχέδιο συνολικής αξίας κατ’ ελάχιστο ποσό Τεσσάρων Δισεκατομμυρίων Πεντακοσίων Ογδόντα Εννέα Εκατομμυρίων Πεντακοσίων Δεκαέξι Χιλιάδων Εννιακοσίων Ενενήντα Τεσσάρων Ευρώ (4.589.516.994€) στο οποίο συμποσούνται τα ελάχιστα ποσά της Επενδυτικής Υποχρέωσης για την Πρώτη Περίοδο Χρηματοδότησης, τη Δεύτερη Περίοδο Χρηματοδότησης και την Τρίτη Περίοδο Χρηματοδότησης (1.071.082.541€, 1.078.996.042€ και 2.439.438,11€, αντίστοιχα. Επομένως, το άθροισμα του Τιμήματος Αγοράς Μετοχών και της Επενδυτικής Υποχρέωσης ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ”.

Επίσης ο αγοραστής θα προχωρήσει στη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου εκτάσεως τουλάχιστον 2.000 στρεμμάτων που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα παγκοσμίως  και θα χαρακτηρίζεται από βλάστηση που αναδεικνύει το μεσογειακό κλίμα και τη χλωρίδα της Αττικής. Σημειώνεται ότι εκ του νόμου οι χώροι πρασίνου και οι ελεύθεροι χώροι πρέπει να ανέρχονται στο 75% τουλάχιστον της συνολικής έκτασης του Πάρκου.

Τέλος, σύμφωνα με τις μελέτες θα προκύψουν άμεσα οφέλη θα προκύψουν και από τα δημοσιονομικά έσοδα του έργου, τα οποία δεν περιορίζονται στο τίμημα γαι την αξιοποίηση υξς περιοχής, αλλά επεκτείνονται και σε πόρους από τξην άμεση και έμμεση φορολόγηση της οικονομικής δραστηριότητας και του πλούτου που αναμένεται να δημιουργηθεί. Τα φορολογικά έσοδα από την κατασκευαστική δραστηριότητα και τη λειτουργία των επιμέρους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αναμένεται να πλησιάσουν τα 14,1 δισ. ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ την κύρωση της από 14.11.2014 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και της από 19.07.2016 Τροποποιητικής Σύμβασης και τις λοιπές ρυθμίσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα