Στην Πειραιώς η Αγροτική Τράπεζα

Στην Πειραιώς η Αγροτική Τράπεζα

Το υγιές τμήμα της Αγροτικής μεταβιβάζεται στην Τράπεζα Πειραιώς. Τι ανακοινώνει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για τη μεταβίβαση

Στη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει καταθέσεις 15 εκατ. ευρώ, στην Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η απόφαση, όπως αναφέρει η ΤτΕ, ελήφθη με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων και εν γένει της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε υποβάλλει σχετική αίτηση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η οποία και εγκρίθηκε.

Η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος.

Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε. Για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα. Επίσης, οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο.

Η Τράπεζα Πειραιώς από την πλευρά της δεσμεύτηκε ότι διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας. Από την προσεχή Δευτέρα, 30 Ιουλίου, όλο το δίκτυο καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία “ATEbank”. Όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή.

Μετά την απορρόφηση της Αγροτικής ο Όμιλος της Πειραιώς θα διαθέτει σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεων 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεων 47 δισ. ευρώ.

Το  προσωπικό του Ομίλου ανέρχεται σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας.

Τράπεζα Πειραιώς: Διασφαλίζονται όλες οι θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, σχετικά με την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας, αναφέρει ότι “η ενέργεια αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο των διαδικασιών που όρισαν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με σκοπό την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η προσφορά πού έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, πράγμα που αποτελεί και δέσμευση της Διοίκησης, η οποία καλωσορίζει τους νέους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς.

Από την προσεχή Δευτέρα, 30 Ιουλίου, όλο το δίκτυο καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία “ATEbank”. Όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή”.

Και προσθέτει ότι “από κοινού οι δύο δυνάμεις, στελέχη και εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς και της Αγροτικής Τράπεζας, δημιουργούν έναν ισχυρό εγχώριο τραπεζικό οργανισμό, που παρέχει απόλυτη προστασία στον αγροτικό κόσμο, καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών, καταθετών και δανειοληπτών, ποιότητα υπηρεσιών και μεγαλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης της εθνικής οικονομίας, με σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεων 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεων 47 δισ. ευρώ. Το  προσωπικό του Ομίλου ανέρχεται σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας”.

ΣΥΡΙΖΑ: Μείζον έγκλημα σε βάρος της Αγροτικής

Για “μείζον έγκλημα” σε βάρος της Αγροτικής Τράπεζας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, δηλώνοντας πως θα επιδιώξει να διερευνηθεί “η ύπαρξη σοβαρών ευθυνών από την κυβέρνηση, επειδή δεν διαφυλάχθηκε σημαντικής αξίας δημόσια περιουσία”.

“Η επιχειρούμενη διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τύχη ολόκληρου του ελληνικού λαού, αφού θα ελέγχει το σύνολο σχεδόν της γεωργικής δραστηριότητας στη χώρα”, προειδοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξηγεί, αυτός ο οποίος ελέγχει την Αγροτική Τράπεζα “στην πραγματικότητα θα ελέγχει ως ιδιοκτήτης το 40% του εγγείου κεφαλαίου της χώρας, το οποίο είναι υποθηκευμένο σ’ αυτήν και μπορεί, να τους “κατευθύνει” σε μορφές παραγωγής, οι οποίες μπορεί να μη συμφέρουν τον ελληνικό λαό”, και οι οποίες στην πραγματικότητα “συμφέρουν τους “επενδυτές” της τράπεζας”.

Επισημαίνει παράλληλα ότι η ΑΤΕ είναι η μόνη αμιγώς κρατική τράπεζα της χώρας, είναι η μόνη που πορεύεται αυτή τη στιγμή χωρίς κρατική ενίσχυση μέσω προνομιούχων μετοχών και προσθέτει ότι τα κεφάλαια που χρειάζεται η Αγροτική Τράπεζα αφορούν αποκλειστικά απώλειες από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, σε αντίθεση με τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που για να επιβιώσουν απαιτείται κάλυψη και των τεράστιων λειτουργικών ζημιών τους.

Η Κουμουνδούρου διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει την «άνευ όρων παράδοση της περιουσίας του ελληνικού λαού» και καλεί την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να διευκρινίσουν πώς γίνεται αποδεκτή προσφορά μιας ιδιωτικής τράπεζας, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια με ενίσχυση από το ΤΧΣ, για την απορρόφηση κρατικής τράπεζας.

Ζητεί ακόμη να κοινοποιηθούν τα κριτήρια με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι τέσσερις τράπεζες και μη βιώσιμη η Αγροτική, οι εκθέσεις των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα business plans και τα capital plans, όπως επιβάλλουν και οι διεθνείς κανόνες για τη διαφάνεια, η περίφημη Βασιλεία ΙΙ.

Τέλος ζητείται η δημοσιοποίηση των στοιχείων όλων των βιώσιμων τραπεζών ειδικά, όπως επισημαίνεται, όταν παρατηρούνται φαινόμενα καταχώρισης έκτακτων προβλέψεων και να καταγραφούν αναλυτικά οι επισφάλειες που έχουν καταγράψει οι τέσσερις τράπεζες.

Το συμβάν επέφερε όμως και την αντίδραση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

ΚΚΕ: Η κυβερνητική απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ σημαίνει απολύσεις

“Η κυβερνητική απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ σημαίνει απολύσεις και νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και συνεταιριστικές οργανώσεις κινδυνεύουν να χάσουν άμεσα τις υποθηκευμένες περιουσίες τους”, σχολιάζει το ΚΚΕ.

“Η πώληση των συνεταιριστικών βιομηχανιών ως συνέπεια της ιδιωτικοποίησης είναι εγκληματική ενέργεια για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή των ζαχαρότευτλων, αλλά και κινδύνους για την ίδια την ύπαρξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Από την άλλη, η πώληση της Δωδώνης θα σηματοδοτήσει την απορρόφησή της από τις μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο των γαλακτοκομικών και την πλήρη κυριαρχία τους, με αποτέλεσμα να επιβάλλουν ακόμα πιο μονοπωλιακές τιμές, αυξημένες για τον καταναλωτή και συντριπτικά χαμηλές για τους παραγωγούς. Ανάλογες συνέπειες θα έχει και η πώληση της ΣΕΚΑΠ.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να δώσουν συντονισμένα τον αγώνα τους για να ανατρέψουν αυτή την πολιτική”, καταλήγει η ανακοίνωση. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα