Στο Eurogroup της Δευτέρας η απόφαση για τη δόση

Στο Eurogroup της Δευτέρας η απόφαση για τη δόση
Φωτό αρχείου Eurokinissi

Απομένουν τρία προαπαιτούμενα, τα οποία εξετάζουν οι θεσμοί: οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και του ΔΕΣΦΑ

Στο Eurogroup της Δευτέρας θα κριθεί η εντολή για την εκταμίευση της δόσης του ελληνικού προγράμματος. Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες δεν μπορούσε να προδικάσει το αποτέλεσμα της απόφασης που θα λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνάντηση της Δευτέρας.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε την εξέλιξη της υπόθεσης «τεχνική» και δήλωσε πως «οι θεσμοί θα δουν πόσο μακριά έχουμε πάει, ενδεχομένως να είναι έτοιμοι για τη Δευτέρα, ενδεχομένως και όχι».

«Απομένουν τρία προαπαιτούμενα, τα οποία εξετάζουν οι θεσμοί: οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και του ΔΕΣΦΑ. Το αν έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες, το εξετάζουν οι τεχνοκράτες και την τελική τους άποψη θα δώσουν οι υπουργοί τη Δευτέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Δεδομένου του γεγονότος ότι τα θέματα του Ελληνικού και του ΔΕΣΦΑ δεν εξαρτώνται από την ελληνική κυβέρνηση, το μοναδικό σημαντικό θέμα είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Η διατύπωση που αφορούσε το ζήτημα αυτό προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την δόση είναι αρκετά «ευέλικτη»: αν κριθεί ότι το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών λειτουργεί κανονικά. Εκεί βασίζεται και η αβεβαιότητα του Ευρωπαίου αξιωματούχου. Για το θέμα θα γνωμοδοτήσουν οι πλέον ειδικοί, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι το θέμα της επιτήρησης μετά το πρόγραμμα είναι θέμα που συνδέεται με την τρέχουσα συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο δεν πήρε θέση για το αν και κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει προληπτική γραμμή πιστώσεων ή κάποιου άλλου είδους διευθέτηση. Σε σχέση με την πιστωτική γραμμή, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι «το θέμα δεν είναι στο χέρι του Επιτρόπου Μοσκοβισί, ή των κρατών-μελών, αλλά της ενδιαφερόμενης χώρας, δηλαδή της Ελλάδας». Σε σχέση με το ίδιο το χρέος σημείωσε «εργαζόμαστε πραγματικά πάνω στο θέμα του χρέους σε τεχνική βάση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα