Στο στόχαστρο της ΕΕ η Amazon: Της ζητούν να επιστρέψει φόρους 250 εκατ. ευρώ

Στο στόχαστρο της ΕΕ η Amazon: Της ζητούν να επιστρέψει φόρους 250 εκατ. ευρώ
Stocks of Harry Potter and the Order of the Phoenix books being packed in a secure 186,000 square foot warehouse at Amazon.co.uk's distribution centre in Milton Keynes, Wednesday June 18, 2003, ahead of the book's release on Saturday. With 350,000 pre-orders to date on Amazon.co.uk, delivery is set to be the largest distribution of any single item in e-commerce history. EPA PHOTO/PA/STR EPA

Στα 250 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που καλείται να επιστρέψει η Amazon στο Λουξεμβούργο από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση

Το συγκεκριμένο ποσό, σύμφωνα με την Κομισιόν, αφορά σε αθέμιτα φορολογικά προνόμια που απολάμβανε η κορυφαία εταιρεία διαδικτυακών πωλήσεων από το 2003.

“Το Λουξεμβούργο παρείχε παράνομα φορολογικά προνόμια στην Amazon. Ως αποτέλεσμα αυτού, σχεδόν τα τρία τέταρτα από τα κέρδη της Amazon δεν φορολογήθηκαν”, δήλωσε επί του θέματος η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Ωστόσο, η Κομισιόν πρόσθεσε ότι το ακριβές ποσό των φόρων που πρέπει να καταβληθούν θα υπολογιστεί από τις Αρχές του Λουξεμβούργου. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι τα 250 εκατ. ευρώ είναι λιγότερα από την αρχική εκτίμηση των 400 εκατ. ευρώ, που είχε υπολογίσει η Βεστάγκερ όπως δήλωσαν πηγές πέρυσι στο Reuters.

Σημειώνεται ότι η Amazon αποτελεί την πιο πρόσφατη περίπτωση αμερικανικής πολυεθνικής εταιρίας που βρέθηκε στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού, οι οποίες ζήτησαν επίσης από τον τεχνολογικό όμιλο Apple να καταβάλει αναδρομικά φόρους 13 δισεκ. ευρώ στην Ιρλανδία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα