Στο ταμείο για τη δόση, στο ψυγείο για χρέος και ποσοτική χαλάρωση

Στο ταμείο για τη δόση, στο ψυγείο για χρέος και ποσοτική χαλάρωση

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του Eurogroup, ενόψει της μάχης της Πέμπτης. "Απίθανο η ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο QE στο άμεσο μέλλον", αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg. Αρνείται η ΕΚΤ να γίνει μέρος του πολιτικού παιχνιδιού

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απίθανο να συμπεριλάβει ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα εξαγορών περιουσιακών στοιχείων για το άμεσο μέλλον, δήλωσε πρόσωπο εξοικειωμένο με το θέμα, καθώς οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν σημαντικά ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Αυτό ισχυρίζεται με άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές της ΕΚΤ. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τίποτα δεν έχει αποκλειστεί και τίποτα δεν είναι απίθανο. Πηγές του Νews 24/7 αναφέρουν ότι προσπάθειες γίνονται ακόμη, προκειμένου να υπάρξει μια τέτοια διατύπωση, που θα επιτρέψει στον επικεφαλής της ΕΚΤ να φέρει το θέμα στο συμβούλιο των μελών της, ζητώντας την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ίσως όχι αμέσως μετά το Eurogroup της Πέμπτης, αλλά «σε δεύτερη φάση», όπως μας έλεγαν με νόημα.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται άλλωστε και η δήλωση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο οποίος σε συνέντευξή του χθες επανέλαβε πως η Ελλάδα έκανε ό,τι της αναλογούσε σε ό,τι αφορά τις πολιτικές και τώρα εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Όπως τόνισε, ωστόσο, η απόφαση της ΕΚΤ για το QE «είναι μια διαφορετική συζήτηση», την οποία θα κάνει το Δ.Σ. της τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του Eurogroup και αξιολογώντας τα με βάση τους κανονισμούς του. «Είναι βέβαιο ότι δεν θα είμαστε μέρος του πολιτικού quid pro quo στο Eurogroup», συμπλήρωσε. «Αυτές είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις».

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε και η ατζέντα με τα βασικά σημεία της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου -γιατί περί τέτοιου κειμένου πρόκειται- του Eurogroup, λοιπόν, οι υπουργοί θα συνεχίσουν την συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να βρεθεί κοινή προσέγγιση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης και των θεσμών. Αυτό θα συμπεριλαμβάνει μεσοπρόθεσμα μέτρα και πιθανά μέτρα για το χρέος, όπως αναφέρει, τα οποία μπορεί να εφαρμοστούν «αν χρειάζεται», μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018 και με βάση το πλαίσιο του Eurogroup του περασμένου Μαΐου (2016). Πάντως, στην ατζέντα επισημαίνεται ότι θα γίνει και η εκτίμηση των προαπαιτούμενων που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα, προκειμένου να “κλειδώσει” η δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη πολιτική απόφαση μεταξύ των θεσμών, δεν θα μπορούσε να αναμένει κανείς είδηση από ένα τυπικό ευρωπαϊκό κείμενο… Εντος των επόμενων ωρών, το compliance report (έκθεση συμμόρφωσης) της δεύτερης αξιολόγησης θα έχει επίσης ολοκληρωθεί προκειμένου να “σφραγίσει” και επισήμως η αξιολόγηση. 

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα