Στο τραπέζι οι διαφωνίες

Στο τραπέζι οι διαφωνίες
Negotiation of the government with the technical teams on the second review of the third bailout program at the Hilton Hotel, Athens, Greece on February 28, 2017. / - Hilton, , 28 2017. Menelaos Myrillas / SOOC

Με διαφωνίες και χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε μια ακόμη συνάντηση με τους θεσμούς. “Κόκκινο πανί” ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Κάποια ακόμη θέματα χρειάζονται περαιτέρω τεχνική επεξεργασία, ανέφερε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ

Το κούρεμα των οφειλών του δημοσίου (εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία) αλλά και η ασυλία των τραπεζικών στελεχών παραμένουν ένα από τα βασικά θέματα διαφωνίας των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης με τους θεσμούς στο θέμα των εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι στο πλαίσιο του συνολικού κουρέματος των οφειλών μιας επιχείρησης θα μπορούν να παραγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις αλλά όχι και το κεφάλαιο στους λεγόμενους παρακρατούμενους φόρους όπως ο ΦΠΑ και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, ενώ οι θεσμοί αλλά και οι τράπεζες επιμένουν ότι θα πρέπει να κουρεύονται όλες οι οφειλές για τις επιχειρήσεις.

Ένα δεύτερο θέμα που έχει ανακύψει είναι το όριο των συνολικών οφειλών πάνω από το οποίο θα μπορεί μια επιχείρηση να κάνει χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών. Οι δανειστές και οι τράπεζες θεωρούν ότι το όριο πάνω από το οποίο μπορεί να κάνει μια επιχείρηση χρήση του μηχανισμού είναι τα 50.000 ευρώ, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρεί ότι πρέπει να είναι τα 20.000 ευρώ ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών για μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων.

Το συγκεκριμένο θέμα σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ παραμένει μεν ανοιχτό αλλά δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την οριστικοποίηση του νόμου που θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί στην Βουλή το ταχύτερο δυνατό καθώς οι δανειστές μιλούν ανοιχτά για καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.

Ένα ακόμη μεγάλο αγκάθι για το οποίο πιέζουν και οι τράπεζες και οι θεσμοί είναι το θέμα της δικαστικής ασυλίας των τραπεζικών στελεχών που θα ασχοληθούν με την αναδιάρθρωση του χρέους των επιχειρήσεων. Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης επιμένει να μην συζητά την συνολική ασυλία για όλα τα στελέχη της των τραπεζών με εξαίρεση αυτά τα οποία θα συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση για την εκκαθάριση των “κόκκινων” οφειλών κάθε επιχείρησης.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ εκτός από τις οφειλές του δημοσίου και την ασυλία των στελεχών υπάρχουν άλλα τέσσερα θέματα σε εκκρεμότητα με διαφορές τεχνικές και όχι ουσιαστικές.

Οι ίδιες πηγές εμφανίζονταν συγκρατημένα αισιόδοξες ότι θα επέλθει συμφωνία στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, αναφέροντας πως δεν υπάρχει ιδεολογική διαφορά στο συγκεκριμένο θέμα και ότι τα περισσότερα ανοικτά ζητήματα που αφορούν στις ρυθμίσεις των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων έχουν κλείσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα