Στον αέρα η πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ, αλλά κανονικά η καταβολή μισθών και συντάξεων στα τέλη Ιουνίου

Στον αέρα η πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ, αλλά κανονικά η καταβολή μισθών και συντάξεων στα τέλη Ιουνίου
Students parade, in celebration of the beginning of the Greek war for independence against the Ottoman Empire in 1821, in Thessaloniki, Greece on March 25, 2015. / 25 , , 25 2015. Sooc

Στα 2,3 δισ. ευρώ το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και δανειστών - Υστέρηση 1 δισ. στα έσοδα του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου - Αποκαλυπτική η τηλεοπτική συνέντευξη του Δημήτρη Μάρδα

Τη δέσμευσή του για καταβολή μισθών και συντάξεων στα τέλη Ιουνίου, αλλά όχι και για την πληρωμή της δόσης των 1,53 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέφρασε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star, ο κ. Μάρδας διαβεβαίωσε πως υπάρχουν στα κρατικά ταμεία τα χρήματα για καταβολή μισθών και συντάξεων στα τέλη Ιουνίου.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση θέλει να καταβάλλει κανονικά τις υποχρεώσεις της.

Με τα δεδομένα που έχουμε, πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις τον Ιούνιο, επανέλαβε, για να σημειώσει πως πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της στον χρόνο που πρέπει.

Στον αέρα η πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ

Κληθείς, στη συνέχεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης να σχολιάσει την απόφαση της κυβέρνησης να συγχωνεύσει τις τέσσερις δόσεις του ΔΝΤ, ύψους 1,53 δισ. ευρώ, σε μια δόση και καταβολή αυτής στις 30 Ιουνίου, ο κ. Μάρδας διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται για μια κίνηση που μαρτυρά στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ, αλλά μετάθεση πληρωμών.

Όμως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να παράσχει σαφείς διαβεβαιώσεις αναφορικά με το εάν τελικά θα πληρωθεί η μια ενοποιημένη δόση των 1,53 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.

«Δεν μπορώ να απαντήσω εάν θα αποπληρωθεί το ΔΝΤ, καθώς μέχρι το τέλος Ιουνίου μεσολαβεί μία σειρά παραγόντων, όπως η επίτευξη συμφωνίας και οι αποφάσεις της ΕΚΤ», σημείωσε.

«Σίγουρα θα υπάρξει συμφωνία»

Ερωτηθείς να παρουσιάσει την πορεία της διαπραγμάτευσης, σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα υπάρξει συμφωνία.

«Σίγουρα θα υπάρξει συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εάν οι εταίροι δεν ήθελαν συμφωνία θα μας είχαν τελειώσει στις 12 Μαΐου, συμπλήρωσε ο κ. Μάρδας.

Στα 2,3 δισ. ευρώ η διαφορά Ελλάδας – δανειστών

Κληθείς να αποκαλύψει τι ενώνει και τι χωρίζει πλέον τις δύο πλευρές, ο κ. Μάρδας γνωστοποίησε πως η διαφορά μεταξύ Αθήνας και δανειστών διαμορφώνεται στα 2,3 δισ. ευρώ.

Η Ευρώπη δεν θα ρισκάρει τα πάντα για μόλις 2,3 δισ. ευρώ, δεν δίστασε μάλιστα να σημειώσει.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, Ελλάδα και δανειστές έχουν συμφωνήσει μόνο σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό και τον ΦΠΑ, γεγονός που επιβεβαιώνει την κρισιμότητα των στιγμών και τη δυσκολία επίτευξης συμφωνίας.

Υστέρηση 1 δισ. ευρώ στα έσοδα στο πεντάμηνο

«Ας μην βιαζόμαστε να χαρακτηρίσουμε επώδυνη τη συμφωνία», διεμήνυσε σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής του συνέντευξης ο κ. Μάρδας.

Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αν και γνωστοποίησε πως υπάρχει υστέρηση ύψους 1 δισ. ευρώ στα έσοδα για το πρώτο πεντάμηνο του έτους (Ιανουάριος – Μάιος 2015), διεμήνυσε πως δεν έχει εκτροχιαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Δυσβάσταχτος και άδικος φόρος ο ΕΝΦΙΑ

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της φορολόγησης των ακινήτων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ως έχει και το 2015.

«Πιθανότατα παραμένει ο ΕΝΦΙΑ το 2015, όπως άλλωστε είπε και ο πρωθυπουργός», ήταν τα ακριβή λόγια του κ. Μάρδα.

Όπως και να έχει οι αλλαγές θα γίνουν, πρόσθεσε, για να χαρακτηρίσει μάλιστα δυσβάσταχτο και άδικο φόρο τον ΕΝΦΙΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα