Στουρνάρας: Αισιοδοξία, αλλά όχι επανάπαυση

Στουρνάρας: Αισιοδοξία, αλλά όχι επανάπαυση
Εξέταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής,για το σχέδιο συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου με την SIEMENS,Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015 (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Ευρωκίνηση

Tις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας η οποία μπορεί να περάσει σε μια νέα φάση χωρίς να χαλαρώνουν οι προσπάθειες επισημαίνει σε άρθρο του στην Καθημερινή ο διοικητής της ΤτΕ

«Μπορεί βάσιμα να υποστηριχθεί ότι η ελληνική οικονομία έχει σήμερα δυνατότητες να περάσει σε μια νέα και πιο υγιή αναπτυξιακή φάση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογείται επανάπαυση και χαλάρωση των προσπαθειών. Αντίθετα, χρειάζεται τώρα αταλάντευτη συνέπεια και κυρίως αποφυγή των λαθών και των οπισθοδρομήσεων του παρελθόντος”, επισημαίνει σε άρθρο του στην “Καθημερινή” ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Στουρνάρας.

Για το λόγο αυτό, αναφέρει,  η Τράπεζα  παροτρύνει τους θεσμούς, τους εταίρους της Ελλάδας αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία ώστε να αρθεί άμεσα η εκκρεμότητα με την αξιολόγηση του προγράμματος».

Στο άρθρο του, με τίτλο «Αισιοδοξία, αλλά όχι επανάπαυση – Η επόμενη μέρα στην οικονομία», ο διοικητής της ΤτΕ απαριθμεί τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών, μεταξύ αυτών την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, τονίζει ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν και αυτές που θα γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται, ceteris paribus, να αυξήσουν το πραγματικό ΑΕΠ κατά περίπου 13% την επόμενη δεκαετία.

«Η αδυναμία σημαντικού μέρους του πολιτικού συστήματος να αντιπαρατεθεί με τα λίγα μεγάλα και πολλά μικρά συμφέροντα τα οποία αντιτάχθηκαν στις μεταρρυθμίσεις και ευνόησαν την διαιώνιση διαρθρωτικών αποκλίσεων», είναι σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας που επέτεινε την ύφεση τα χρόνια των μνημονίων.

Μάλιστα όπως υπογραμμίζει με τα μνημόνια επιτεύχθηκε:

-Πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή

-Ανάκτηση των μεγάλων απωλειών της ανταγωνιστικότητας σε όρους μοναδιαίου κόστους εργασίας της περιόδου 2000-2009

-Εξάλειψη του ελλείμματος του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, που το 2008 είχε ξεπεράσει το 15% του ΑΕΠ

-Αύξηση του ποσοστού των εξαγωγών στο ΑΕΠ ΑΠΌ 19% το 2009  στο 32% σήμερα

-Ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα

-Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κυρίως στις αγορά εργασίας αλλα΄και στην αγορά προϊόντων, καθώς και στη δημόσια διοίκηση

-Ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2016

-Ανακοπή της αύξησης του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2016, για πρώτη φορά μετά το 2016.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα “διαφαίνεται ήδη μια σημαντική αναδιάρθρωση της οικονομίας στην κατεύθυνση ενός νέου εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου” με τον τομέα των κατασκευών όπως σημειώνει να έχουν πλέον ένα εξαγωγικό προσανατολισμό. “Αντιμετώπισαν ηπιότερη ύφεση και κατά συνέπεια κατόρθωσαν να αυξήσουν σταδιακά τα μερίδιά τους σε όρους όγκου και απασχόλησης” αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα