Στουρνάρας: Θετική η δέσμευση της Ευρώπης για το χρέος. Εφικτή η μείωση των πλεονασμάτων

Στουρνάρας: Θετική η δέσμευση της Ευρώπης για το χρέος. Εφικτή η μείωση των πλεονασμάτων
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή της Τράπεζας τη Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου,Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης το επόμενο διάστημα, τονίζοντας πως είναι εφικτό να μειωθεί το πλεόνασμα στο 2% το 2018 και καλώντας σε συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος

Σε εκδήλωση της Young Presidents’ Organization μίλησε την Παρασκευή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, όπου και ανέλυσε τα βασικά σημεία της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Ο Διοικητής της ΤτΕ μίλησε για τη συμφωνία της Ευρώπης ως αναφορά το δημόσιος χρέος, η οποία όπως είπε πρέπει να εξειδικευτεί, ενώ τόνισε πως στο ίδιο πλαίσιο, είναι εφικτή και η μείωση των στόχων του πλεονάσματος στο 2%, έναντι 3,5% που είναι σήμερα για το 2018. Επιπλέον, τόνισε την σημασία της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία.

Στην εκτενή του ομιλία ο τραπεζίτης ανέλυσε την κρίση στη χώρα και την ευρωζώνη, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για τα οποία τόνισε πως “τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα από το 2010 πέτυχαν την εξάλειψη των μεγάλων μακροοικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών, παρά τις όποιες καθυστερήσεις και αστοχίες”.

Στην Ελλάδα, αναγκαία προϋπόθεση της οικονομικής ανάκαμψης είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο νέο πρόγραμμα του ESM

Όπως εξήγησε μάλιστα “στην Ελλάδα, αναγκαία προϋπόθεση της οικονομικής ανάκαμψης είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο νέο πρόγραμμα του ESM”, δηλαδή το τρίτο μνημόνιο. Ο Γιάννης Στουρνάρας στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις που όπως είπε είναι “τα ισχυρότερα μέσα όχι μόνο για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και για την υποβοήθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους”. Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως το Ελληνικό Δημόσιο έχει στην κατοχή του κτίρια, που αποτελούν μοναδική ευκαιρία, ώστε να αξιοποιηθούν.

Το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα είναι τα κόκκινα δάνεια. “Το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία” αναφέρει και σημειώνει ότι “η Ελλάδα έχει το υψηλότερο μετά την Κύπρο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ευρώπη”.

Ο Στουρνάρας βάσισε μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων του στην περίφημη έκθεση των “Πέντε Προέδρων” – Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι, Τουσκ και Σουλτς – που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2015 δίνοντας τις κατευθύνσεις για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση. Σε αυτό το πνεύμα, ο Έλληνας διοικητής εμφανίστηκε υπέρμαχος της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης μέσω της δημιουργίας ενός κοινού Συστήματος Ασφάλισης των  Καταθέσεων και της καθιέρωσης ενός αξιόπιστου κοινού μηχανισμού δημοσιονομικής στήριξης του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης που αποτελεί πυλώνα του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης. Ο Γιάννης Στουρνάρας παραδέχεται πως η πλήρης δημοσιονομική Ένωση, δεδομένων των πολιτικών συσχετισμών, δεν είναι εφικτή στο άμεσο μέλλον, τονίζει όμως πως μπορεί να προωθηθούν εναλλακτικοί τρόποι ώστε να προχωρήσει αυτή.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι

“Η Ελλάδα και η ζώνη του ευρώ πράγματι βρίσκονται σε σταυροδρόμι, καθώς αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και κινδύνους την προσεχή περίοδο” σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, που όπως είπε κάποιες είναι πολιτικής φύσεως “και σχετίζονται με τις λαϊκίστικες και αντιευρωπαϊκές απόψεις που ακούγονται με αφορμή το κύμα προσφύγων”. “Άλλες σχετίζονται με τα προβλήματα που κληροδότησε η κρίση της ζώνης του ευρώ” αναφέρει όντας παρόλα αυτά αισιόδοξος, αφού όπως είπε: “Τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος τόσο στην Ελλάδα όσο και στη ζώνη του ευρώ, ενώ η διευκολυντική νομισματική πολιτική στηρίζει την ανάκαμψη.”

Η Ελλάδα και η ζώνη του ευρώ πράγματι βρίσκονται σε σταυροδρόμι, καθώς αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και κινδύνους την προσεχή περίοδο

“Η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας, αναμένεται να συμβάλει στην εξομάλυνση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών” είναι ορισμένες από τις παρεμβάσεις που σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα θα απελευθερώσουν την ελληνική οικονομία.

Η Ευρώπη να φροντίσει για το χρέος

Μιλώντας για τα επόμενα βήματα, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως η δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων μας, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους είναι θετική εξέλιξη. “Όμως, τα προβλεπόμενα μέτρα διαχείρισης του δημόσιου χρέους χρειάζεται να εξειδικευθούν, να ποσοτικοποιηθούν και να εφαρμοστούν με εμπροσθοβαρή τρόπο. Αυτό θα ενισχύσει την αξιοπιστία και την αποδοχή των ασκούμενων πολιτικών, συμβάλλοντας περαιτέρω στην παγίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης” τόνισε.

Τα προβλεπόμενα μέτρα διαχείρισης του δημόσιου χρέους χρειάζεται να εξειδικευθούν, να ποσοτικοποιηθούν και να εφαρμοστούν με εμπροσθοβαρή τρόπο

Επιπλέον, ο διοικητής της ΤτΕ έκανε λόγο για ανάγκη μείωσης του δημοσιονομικού στόχου από 3,5% του ΑΕΠ, σε 2% το 2018, κάτι που όπως είπε δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του χρέους. “Αυτή η δημοσιονομική χαλάρωση θα έχει ευεργετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς θα καταστήσει δυνατή τη μείωση της φορολογίας και την απελευθέρωση πόρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ θα καταστήσει τους δημοσιονομικούς στόχους οικονομικά και κοινωνικά εφικτούς” τόνισε.

Η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ανεργία

Κλείνοντας την ομιλία του ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη η ζώνη του ευρώ να αντιμετωπίσει “ορισμένες από τις ανεπιθύμητες συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής προόδου” όπως τις χαρακτήρισε. “Η αδυναμία αντιμετώπισης της ανεργίας, οι μειώσεις των μισθών, οι αυξανόμενες εισοδηματικές ανισότητες και η φοροδιαφυγή – η οποία σχετίζεται κατά κύριο λόγο με εξωχώριες δραστηριότητες που διαφεύγουν τον έλεγχο – οδηγούν σε αυτό που περιγράφεται ως «αποτυχία των ελίτ» και σε άνοδο του λαϊκισμού παγκοσμίως” συμπλήρωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα