Συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας: Στο στόχαστρο οι εικονικές μεταφορές έδρας των επιχειρήσεων

Εγκαίνια του γραφείου, στο κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017. Ο συγκεκριμένος χώρος παραχωρήθηκε δωρεάν από το Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του Πρωτόκολλου Συνεργασίας, που υπέγραψαν, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Το σχετικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας προβλέπει μεταξύ άλλων τη διοργάνωση ημερίδων και λοιπών εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση των επιχειρήσεων για κάθε θέμα σχετικό με το λαθρεμπόριο στα προϊόντα που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ, την ευαισθητοποίηση του κοινού, κυρίως με την επισήμανση των κινδύνων που εγκυμονεί για τη δημόσια ασφάλεια, την υγεία και την εθνική οικονομία η λαθρεμπορία των καπνικών, αλκοολούχων και πετρελαιοειδών προϊόντων και την παροχή πληροφοριών για τις συμπεριφορές που πλήττουν το νόμιμο εμπόριο.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Εγκαίνια του γραφείου, στο κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017. Ο συγκεκριμένος χώρος παραχωρήθηκε δωρεάν από το Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του Πρωτόκολλου Συνεργασίας, που υπέγραψαν, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Το σχετικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας προβλέπει μεταξύ άλλων τη διοργάνωση ημερίδων και λοιπών εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση των επιχειρήσεων για κάθε θέμα σχετικό με το λαθρεμπόριο στα προϊόντα που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ, την ευαισθητοποίηση του κοινού, κυρίως με την επισήμανση των κινδύνων που εγκυμονεί για τη δημόσια ασφάλεια, την υγεία και την εθνική οικονομία η λαθρεμπορία των καπνικών, αλκοολούχων και πετρελαιοειδών προϊόντων και την παροχή πληροφοριών για τις συμπεριφορές που πλήττουν το νόμιμο εμπόριο. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Οι φορολογικές αρχές των δυο χωρών συμφώνησαν να προχωρήσουν σε δράσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και των εικονικών μεταφορών έδρας ελληνικών επιχειρήσεων

Σε συγκεκριμένες δράσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των εικονικών μεταφορών έδρας ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, καθώς και του λαθρεμπορίου, συμφώνησε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, με την ομόλογό του της βουλγαρικής Φορολογικής Διοίκησης, Γκάλια Ντιμίτροβα (Galya Dimitrova), που συναντήθηκαν χθες στην Αθήνα.

Η συνάντηση ήρθε σε συνέχεια της επίσκεψης της ελληνικής αποστολής στη Σόφια, στις 17 Οκτωβρίου 2017, με σκοπό τη συνέχιση και διεύρυνση της συνεργασίας των δύο φορολογικών διοικήσεων στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Αναλυτικότερα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Δημοσίων Εσόδων κατά τη χθεσινή συνάντηση:

«Στο επίκεντρο των συζητήσεων των επικεφαλής και των στελεχών των δύο φορολογικών διοικήσεων βρέθηκε το μείζον θέμα της φοροαποφυγής από ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες μεταφέρουν πλασματικά την έδρα τους στη Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα της υφιστάμενης Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας των δύο κρατών και συζητήθηκε η διεύρυνση των νομικών εργαλείων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και των καταχρηστικών πρακτικών, προκειμένου να διασφαλίζονται τα συμφέροντα και των δύο χωρών από τέτοιες ενέργειες και πρακτικές.

Τις δύο πλευρές απασχόλησε επίσης και το πρόβλημα του λαθρεμπορίου, γι' αυτό και συμφωνήθηκε η βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών, διαμέσου της εντατικοποίησης και αυτοματοποίησης της ανταλλαγής πληροφοριών, για την μεταφορά των προϊόντων, που υπόκεινται στο τελωνειακό καθεστώς 4200.

Συμφωνήθηκαν, επίσης, οι από κοινού δράσεις στο πεδίο του ηλεκτρονικού εμπορίου και στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο υπογραφής διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο φορολογικών διοικήσεων για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Αμφότερες οι πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για κοινές δράσεις, στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της εφαρμογής της εσωτερικής νομοθεσίας των δύο κρατών».

Όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιλής, η συνάντηση «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ουσιαστική βελτίωση της συνεργασίας των δύο φορολογικών διοικήσεων στους τομείς της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και των καταχρηστικών πρακτικών. Η συζήτηση ήταν πολύ παραγωγική και ελπίζω ότι στους επόμενους μήνες θα έχουμε πετύχει ορατή πρόοδο στις διαδικασίες συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ μας».

Από την πλευρά της, η κ. Ντιμίτροβα, είπε: «Είμαι πεπεισμένη ότι η διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο διοικήσεων, θα ενισχύσει σημαντικά την μεταξύ μας συνεργασία και θα συμβάλλει στην επιτυχή μάχη ενάντια στη φορολογική απάτη και αντίστοιχα στην αύξηση των εσόδων των προϋπολογισμών μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ADVERTISING

SHARE: