Συμπληρώνουν τα κενά της τεχνικής συμφωνίας

Συμπληρώνουν τα κενά της τεχνικής συμφωνίας
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρεί από το ξενοδοχείο μετά το τέλος της συνάντησης του με τους εκπροσώπους των δανειστών την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017. Οι επαφές με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, συνεχίζονται ώστε να προετοιμάσουν τη συμφωνία η οποία θα τεθεί προς επικύρωση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Τα 'κενά' που υπάρχουν στην τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση συμπληρώνουν σήμερα και αύριο οι επικεφαλής των ομάδων των δανειστών και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα

Κορυφαίο θέμα για σήμερα θα είναι η οριστική συμφωνία για τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου χρόνου. Πηγές από την πλευρά των δανειστών δηλώνουν ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το θέμα και μάλλον δεν θα υπάρξουν απρόοπτα της τελευταίας στιγμής.

Στοίχημα για την ελληνική πλευρά θα είναι να περάσει το θέμα μιας νέας παράτασης στην διατήρηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Τα νησιά αυτά είναι η Λήμνος, ο Άγιος Ευστράτιος, η Χίος, τα Ψαρά, οι Οινούσσες, η Σάμος, η Ικαρία, η Κως, η Κάλυμνος, η Νίσυρος, η Πάτμος, η Λέρος, η Σύμη, η Αστυπάλαια, η Χάλκη και το Καστελόριζο. Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς θα είναι ότι ο ΦΠΑ που εισπράττεται από τα νησιά αυτά αντιστοιχεί στο 0,5% του συνολικού φόρου που εισπράττεται σε ετήσια βάση άρα και χωρίς την αναπροσαρμογή η απώλεια θα είναι ελάχιστη. Επίσης η ελληνική πλευρά θα θυμίσει πολλά από τα νησιά αυτά υπομένουν το βάρος του προσφυγικού όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη.

Θέμα στην σημερινή ημέρα θα είναι και η φορολογική πολιτική όπου θα πρέπει να εγκριθούν οι στόχοι αύξησης της φορολογικής συμμόρφωσης ο αριθμός των ελέγχων και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων που θα έχουν μέσα στο 2018. Επίσης θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης και λειτουργίας της ΑΑΔΕ.

Δεύτερο σημαντικό θέμα θα αποτελέσει η πορεία και οι στόχοι του εξωδικαστικού μηχανισμού για το 2018 και η ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας που έχει συμφωνηθεί από το τέλος της 2αξιολόγησης.

Θέμα στην σημερινή ημέρα θα είναι η πολιτική υγείας . Η νέα σύνθεση και το κόστος υγείας η διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων αλλά και η λειτουργία στην πράξη θεσμών εκ των υστέρων διόρθωσης σε φαρμακευτική δαπάνη και νοσοκομειακή περίθαλψη θα τεθούν επι τάπητος ώστε να οριστούν οι στόχοι για το 2018.

Θα εξεταστεί επίσης η πορεία των προαπαιτούμενων που αφορούν την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Αύριο κοινωνικά επιδόματα συντάξεις και ΔΕΗ

Αύριο αναμένεται να κλείσει οριστικά το θέμα της πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ που παράγουν το 40% του δυναμικού της επιχείρησης σε ιδιώτες με την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού το εργοστασίων που θα πουληθούν τους όρους του διαγωνισμού και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν και για την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων με στοίχημα της ελληνικής πλευράς το αποτέλεσμα των αλλαγών να είναι ουδέτερο για όλους . Ειδικά για τα πολυτεκνικά επιδόματα η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ένα ύψος επιδόματος για κάθε παιδί της οικογένειας ώστε να μην μειωθούν τα βοηθήματα προς τους πολυτέκνους . Το ζητούμενο είναι αν οι θεσμοί θα δεχθούν ότι υπάρχουν διαθέσιμοι οι πόροι ύψους 260 εκ ευρώ από την ανασκόπηση των δαπανών ώστε να χρηματοδοτήσουν τις όποιες περικοπές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα