Συνάντηση τραπεζιτών με Νουί και Κερέ εν όψει stress tests

Συνάντηση τραπεζιτών με Νουί και Κερέ εν όψει stress tests

Με Ντ. Νουί και Μπ. Κερέ, συναντάται σήμερα στη Φρανκφούρτη, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Γιατί ζήτησαν το ραντεβού και τι θέματα συζητώνται

Με τις παραδοχές των stress tests να παραμένουν ακόμη άγνωστες – πιθανότατα οριστικοποιηθοόυν και ανακοινωθούν επισήμως εντός της εβδομάδος – οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται για τα νέα τεστ αντοχής, στα οποία θα υποβληθούν το Φεβουράριο.

Στο σημερινό, προγραμματισμένο και τυπικό ραντεβού που πραγματοποιούν στη Φρανκφούρτη οι ελληνικές τράπεζες – κατόπιν αιτήματος τους μέσω της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών- με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού  (SSM),  κυρία Ντανιέλ Νουί και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας,  κύριο Μπενουά Κερέ, συζητούνται τα σημεία στα οποία θα δοθεί βαρύτητα, όπως π.χ. οι πλειστηριασμοί ,  τα κόκκινα δάνεια και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα ανοιχτό θέμα συζήτησης παραμένει ο τρόπος υπολογισμού των ακινήτων που έχουν εγγράψει οι τράπεζες ως εγγυήσεις  ( ενέχυρα)  από επισφαλή δάνεια και τα οποία στη συνέχεια θα πλειστηριασθούν. Η ρευστοποίηση της αξίας των ακινήτων, αν γίνει με τις σημερινές τιμές αγοράς, ενδεχομένως δημιουργήσει αρνητική επίπτωση στα αποτελέσματα των stress tests λόγω του ότι οι τιμές αγοραπωλησίας, είναι σήμερα υπερβολικά χαμηλές. Αλλωστε, το ποσοστό των εγγυήσεων αυτών υπερβαίνει το 80% των συνολικών εξασφαλίσεων που έχουν οι τράπεζες, άρα οι τιμές υπολογισμού, θα κρίνουν κατά πολύ το αποτέλεσμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Οι τραπεζίτες θα εξηγήσουν στην κυρία Νουί ότι ακόμη η αγορά αυτή (της πώλησης ακινήτων από εγγυήσεις που πέφτουν)  είναι μικρή και λόγω έλλειψης βάθους, οι τιμές ξεκινούν χαμηλότερα. Αναμένεται πάντως ότι μεταξύ άλλων θα συζητηθεί όλο το πλαίσιο της διενέργειας των πλειστηριασμών, που ανοίγει τώρα επί της ουσίας για τις ελληνικές τράπεζες.

Αναφορικά με το πώς θα επηρεασθεί το δυσμενές ή το βασικό σενάριο, με τις καινούριες παραδοχές των stress tests, δεν θα υπάρξει σήμερα ούτε ενημέρωση ούτε κοινοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, αυτά αναμένονται να γνωστοποιηθούν προς το τέλος του μήνα, ίσως και εντός του δεκαημέρου, από την εποπτική αρχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα