Σύσσωμος ο τουριστικός κλάδος κατά της στάσης εργασίας των αρχαιοφυλάκων

Σύσσωμος ο τουριστικός κλάδος κατά της στάσης εργασίας των αρχαιοφυλάκων
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η υπουργός Τουρισμού, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και τα ταξιδιωτικά γραφεία, επισημαίνουν ότι η εξαγγελθείσα στάση εργασίας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΦΥΑ), θα πλήξει τον τουρισμό

Πριν από λίγο καιρό, η ΠΕΦΥΑ είχε εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις, ωστόσο ύστερα από τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Τουρισμού Λυδία Κονιόρδου, η απεργία δεν πραγματοποιήθηκε. Τώρα η ΠΕΦΥΑ έχει εξαγγείλει στάση εργασίας για το Μεγάλο Σάββατο, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, κι ενώ η τουριστική περίοδος ήδη έχει ξεκινήσει. Προσωπική μου άποψη, είναι ότι στον Πολιτισμό δεν χωρούν απεργίες, με την έννοια ότι αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού τουρισμού και οφείλουμε να μην έχουμε ποτέ κλειστά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, τις εργάσιμες ώρες φυσικά. Βέβαια, υπάρχουν αιτήματα, ωστόσο πρέπει να λύνονται και να μην φθάνει η κατάσταση στα άκρα.

Με δήλωσή της η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, αναφέρει ότι «η πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας τετράωρης στάσης εργασίας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΦΥΑ), το Μεγάλο Σάββατο, χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα, δεν δικαιολογείται ως προς την ημέρα και την χρονική περίοδο που αποφασίστηκε και δυσφημεί την εικόνα της χώρας στο πολύ δυναμικό ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου διεθνώς. Οι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι και τα κλειστά μουσεία ειδικά σε μία ημέρα που το ωράριο λειτουργίας είναι ήδη περιορισμένο εν όψει της αργίας του Πάσχα δεν λύνουν προβλήματα, αντιθέτως τα πολλαπλασιάζουν. Θα παρακαλούσα τους εκπροσώπους της ΠΕΦΥΑ να επανεξετάσουν τη στάση τους και να πρυτανεύσει η λογική, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί το παραμικρό πλήγμα στην εικόνα της χωράς στο εξωτερικό. Όπως ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση, έτσι και ο πολιτισμός και η ιστορία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πεδίο αντιπαραθέσεων, γιατί είναι τα σημαντικότερα αγαθά της Ελλάδας.»

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι «η στάση εργασίας των υπαλλήλων, αναμένεται να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας μία ημέρα πριν το Πάσχα. Το προδιαγραφόμενο κλείσιμο των κοιτίδων πολιτισμού της Ελλάδας, σε μία χρονική στιγμή που σηματοδoτεί την έναρξη της φετινής σεζόν, εκπέμπει αρνητικά μηνύματα, τόσο στις διεθνείς τουριστικές αγορές όσο και στην εσωτερική αγορά που παρουσιάζει αυξημένη ταξιδιωτική κίνηση την πασχαλινή περίοδο. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, καλεί το Υπουργείο Πολιτισμού και την ΠΕΥΦΑ να βρουν μέσα από το διάλογο τη «χρυσή» τομή, προκειμένου να αποφευχθεί ο αποκλεισμός της πρόσβασης των ξένων επισκεπτών μας αλλά και των Ελλήνων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας. Οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας, έχουν προετοιμαστεί για την υποδοχή και φιλοξενία εκατομμυρίων ξένων τουριστών για το 2018. Η Πολιτεία, από την πλευρά της, οφείλει να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της τουριστικής αγοράς.»

Καταλήγοντας η Ομοσπονδία των εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων FedHATTA, με ανακοίνωσή της «επιθυμεί να επιστήσει για άλλη μια φορά την προσοχή όλων των συνεργαζόμενων φορέων στον Τουρισμό, στην αποφυγή κινητοποιήσεων που απειλούν τη ομαλή διεξαγωγή της τουριστικής δραστηριότητας και εμποδίζουν τους τουρίστες της χώρας να επισκέπτονται τα αξιοθέατά της σύμφωνα με τον προγραμματισμό των διακοπών τους στην Ελλάδα. Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για την τετράωρη στάση εργασίας που αποφάσισε η ΠΕΥΦΑ για το Μ. Σάββατο (8-12 πμ.), η οποία, ακριβώς στην έναρξη της σεζόν, αναμένεται να προκαλέσει καθυστερήσεις, εκνευρισμό των τουριστών και μεγάλες ουρές αναμονής έξω από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Με αυτό τον τρόπο πλήττεται σοβαρά η επισκεψιμότητα των χώρων που αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, αλλά και οι εντυπώσεις που αποκομίζουν από τη χώρα μας οι καλύτεροι πρεσβευτές του ελληνικού τουρισμού, δηλαδή οι επισκέπτες της, ιδιαίτερα όταν οι κινητοποιήσεις αυτές λαμβάνουν χώρα στην αρχή μιας ιδιαίτερα ελπιδοφόρας τουριστικής σεζόν που φέρει προσδοκίες για νέα ρεκόρ. Πρέπει όλοι να φροντίσουμε ώστε οι τουρίστες φεύγοντας από τη χώρα μας να «παίρνουν» μαζί τους τις καλύτερες αναμνήσεις διακοπών από τη χώρα μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα