'Τα εκ γενετής λάθη βασανίζουν ακόμα το ευρώ'

Άρθρο της βαυαρικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung με αφορμή της συμπλήρωσης 25 χρόνων από την υπογραφή της συμφωνίας του Μάαστριχτ

«Το ευρώ δημιουργήθηκε πριν από ένα τέταρτο του αιώνα στην επαρχία Λίμπουργκ. Τα εκ γενετής λάθη του από τότε το βασανίζουν μέχρι σήμερα», γράφει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά πως το γεγονός ότι ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ δεν μπόρεσε να επιβάλει τη βούλησή του για μια πολιτική ένωση προ 25ετίας στο Μάαστριχτ, οδήγησε την νομισματική ένωση στη σημερινή κρίση: «Έτσι η νομισματική ένωση ξεκινά χωρίς μια πολιτική ένωση, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει τις εθνικές κυβερνήσεις σε μια ενιαία οικονομική πολιτική, την οποία απαιτεί ένα κοινό νόμισμα. Αυτή η πολιτική ένωση λείπει από το ευρώ μέχρι σήμερα- και μαζί με αυτήν απουσιάζει και μια κοινή γραμμή των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης».

Όπως παρατηρεί η βαυαρική εφημερίδα, μετά τη θεσμοθέτηση του ευρώ το 1999 το χάσμα μεταξύ των κρατών «αθόρυβα» μεγαλώνει. «Η Γερμανία αυξάνει την ανταγωνιστικότητά της μέσω κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και χαμηλών αμοιβών. Στη νότια Ευρώπη αντιθέτως τα ξαφνικά χαμηλά επιτόκια του κοινού νομίσματος προκαλούν μια οικοδομική και καταναλωτική έκρηξη με "αέρα". Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα εγκρίνουν αυξήσεις μισθών, χρεώνονται και μειώνουν τους φόρους για τους πλούσιους». Αυτή η εξέλιξη, κατά την εφημερίδα, οδήγησε στη χρηματοπιστωτική κρίση και τα σημερινά προβλήματα της Ευρωζώνης.

«Πριν από 25 χρόνια οι επικεφαλής των κυβερνήσεων άφησαν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να δώσουν ισχυρότερο έρεισμα στο κοινό νόμισμα μέσω μιας ισχυρότερης πολιτικής ένωσης. Σήμερα, μετά από χρόνια αντιπαραθέσεων για την ευρωκρίση, φαίνεται πιο απίθανο από παλαιότερα να μπορέσουν οι πολιτικοί ηγέτες να διορθώσουν αυτό το εκ γενετής σφάλμα. Η "ολοένα στενότερη ένωση των λαών της Ευρώπης" έχει αναβληθεί», καταλήγει η Suddeutsche Zeitung.

Πηγή: Deutsche Welle

ADVERTISING

SHARE: