Τα υλικά για μια πιο ‘γλυκιά’ συμφωνία

Τα υλικά για μια πιο ‘γλυκιά’ συμφωνία

Μια μεγάλη δόση και προσδοκίες για απαλοιφή του όρου «αν χρειαστεί» για τα μέτρα για το χρέος, έχουν πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Βελτιωμένη πρόταση με «γλυκαντικά» για το χρέος, πρόσθετους επενδυτικούς πόρους και δόση που θα ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι με στόχο, η επίσημη αναβολή της συζήτησης για το χρέος να γίνει την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο αποδεκτή από την Ελλάδα.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, βρίσκεται όλες αυτές τις ημέρες σε επαφή με την Commission, αλλά και την Γαλλική Κυβέρνηση που έχει αναλάβει πρωτοβουλία μέσω του Γάλλου υπουργού οικονομικών κ Μπρουνό Λε Μέρ, για λύση στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης.

Μετά και την τελευταία δοκιμασία με την ψήφιση των πέντε τροπολογιών, οι τρείς από τις οποίες, διόρθωναν ήδη ψηφισμένα μέτρα για το εργασιακό, το ασφαλιστικό και την περικοπή του αφορολόγητου, το οικονομικό επιτελείο, περιμένει τουλάχιστον το κλείσιμο της αξιολόγησης και την καταβολή της δόσης.

Τα κείμενα το τροπολογιών, έχουν ήδη σταλεί για μετάφραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να ολοκληρωθεί η έκθεση συμμόρφωσης, που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup για να κλείσει και επίσημα η δεύτερη αξιολόγηση.

Σε αυτό, δεν υπάρχει καμμία αντίρρηση ούτε από την Γερμανία. Το ΔΝΤ,  έχει ήδη αποδεχθεί την υπογραφή ενός προγράμματος «εν αναμονή» για την Ελλάδα με στόχο να διευκολύνει την καταβολή της δόσης.

Παρά τα σενάρια, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το ύψος της δόσης, αυτό θα καθοριστεί από την εισήγηση του επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, με βάση τις υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους.

Το συνολικό ύψος της θεωρείται βέβαιο ότι θα υπερβαίνει τα 9 δισ. ευρώ για να καλύψει τα 7,4 δισ. ευρώ των υποχρεώσεων του Ιουλίου και τουλάχιστον 2 δισ. για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία θα σπάσει σε υποδόσεις. Οι υποδόσεις, θα καταβάλλονται ανάλογα με την πορεία αποπληρωμών των ιδιωτών.

Όχι πια “αν χρειαστεί”

Σε ό,τι αφορά στο χρέος, θεωρείται βέβαιο από όλους, ότι η συζήτηση θα αναβληθεί. Ωστόσο στο τραπέζι υπάρχουν προτάσεις για σημαντικές βελτιώσεις στην αρχική πρόταση της 22ας Μαΐου.

Από εδώ και πέρα, ξεκινούν οι προσπάθειες των Ευρωπαϊκών θεσμών, που εξελίσσονται όλες αυτές τις ημέρες για την βελτίωση μιας τέτοιας συμφωνίας.

Κρίσιμο σημείο θα είναι να γίνει αποδεκτό κυρίως από την Γερμανία και τους συμμάχους της στο Eurogroup το να απαλειφθεί τελείως ο όρος «αν χρειαστεί» σε ό,τι αφορά την απόφαση για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για το χρέος.

Αν και κάτι τέτοιο εκ πρώτης όψεως δεν σημαίνει και πολλά, νομικά και τεχνικά θα δεσμεύσει το Eurogroup έτσι κι αλλιώς για την λήψη μέτρων. Με την προσθήκη «αν χρειαστεί» που συνοδεύει από το 2012 την υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν αναγνωρίζουν επίσημα την μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και παραπέμπουν το θέμα στο … αόριστο μέλλον.

Αν απαλειφθεί αυτή η έκφραση (κάτι για το οποίο πιέζει το ΔΝΤ) ακόμη και αν η συζήτηση αναβληθεί το Eurοgroup θα έχει αποδεχθεί την μη βιωσιμότητα του χρέους και το 2018 θα έχουμε την εφαρμογή μέτρων έτσι κι αλλιώς.

Μια τέτοια ένδειξη σε συνδυασμό και με την – δεδομένο- συμφωνία που έχει από τον Μάιο του 2016, μπορεί να λύσει σε μεγάλο βαθμό και τα χέρια της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, μετατρέποντας την ήττα σε νίκη, αν τελικά δεν έχουμε τώρα αρνητική έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους από το ΔΝΤ.

Σε θετική κατεύθυνση βρίσκεται και το γεγονός ότι το Ταμείο ζητά για να καθυστερήσει την έκθεση του, να έχει ένα σαφή οδικό χάρτη, τόσο χρονικά, όσο και ποιοτικά για την συμφωνία των μέτρων για το χρέος. Τούτο διότι ακόμη και με την κατ αρχήν αποδοχή ενός προγράμματος έχει το ίδιο δεσμευτεί στα μέλη του ότι θα έχει λύση για το χρέος.

Η “σταυροφορία” Λε Μέρ

Εξαιρετικά χρήσιμη μπορεί να χαρακτηριστεί και η «σταυροφορία» υπερ της Ελλάδας, που έχει ξεκινήσει ο νέος Γάλλος υπουργός οικονομικών κ. Μπρουνό Λε Μερ μέσω των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες με τους ομολόγους του τω μεγάλων οικονομικών της Ευρωζώνης και της Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Λε Μερ προωθεί της Γαλλική Λύση για ρήτρα ανάπτυξης σε ότι αφορά την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους . Αν δηλαδή η Ελλάδα έχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης να αποπληρώνει κανονικά το χρέος της, ενώ όταν βρίσκεται σε ύφεση να γίνονται διευκολύνσεις.

Το Βερολίνο δεν συμφωνεί απολύτως με την Γαλλική πρόταση. Συμφωνεί όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόσθετο πακέτο ανάπτυξης για την Ελλάδα με όλα τα διαθέσιμα μέτρα (κονδύλια ΕΣΠΑ , ΕΤΕπ , Πακέτο Γιουνκέρ, νέα αναπτυξιακή Τράπεζα) ώστε να εξασφαλιστούν όσο είναι δυνατό οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για την Ελλάδα.

Σήμερα ο Γάλλος υπουργός θα βρεθεί στην Αθήνα όχι μόνο για ενημερώσει για την λύση αλλά και για το αναπτυξιακό πακέτο που θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα στο οποίο συμφωνεί απολύτως και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το πακέτο αυτό υποστηρίζει απολύτως και η ΕΕ και θέλει να υπάρχει και γι αυτό συζήτηση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

(πηγή φωτογραφίας: sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα