Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Κίνηση οχημάτων στην Λεωφόρο Συγγρού Eurokinissi

Μέσα στο Μάιο αναμένεται να επανέλθει το μέτρο της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με το μήνα. Στόχος η χρήση των ΙΧ ακόμη και για κάποιους μήνες του χρόνου. Πώς γίνεται η άρση της ακινησίας

Το μέτρο που εφαρμόζεται από το 2016 έχει ως στόχο ο ιδιοκτήτης του ΙΧ έναντι της πληρωμής μέρους των τελών κυκλοφορίας να μπορεί να πάρει πίσω τις πινακίδες που έχει καταθέσει και να κυκλοφορήσει κάποιους μήνες το όχημα του.

Η παράταση του μέτρου και το 2018 αναμένεται να περάσει σε τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες η οποία αναμένεται να μην έχει ουσιαστικές αλλαγές με την περσινή.

Υπενθυμίζεται ότι η μερική άρση ακινησίας προϋποθέτει την πληρωμή των τελών για τους μήνες που θέλει ο ιδιοκτήτης του ΙΧ να χρησιμοποιήσει το όχημα του συν ένα μήνα. Ειδικότερα, για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός καταβάλλονται τα 2/12 των τελών κυκλοφορίας, για 3 μήνες πληρώνονται τα 4/12, ενώ για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος του 2018 θα καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία για την άρση της ακινησίας

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσέλθει στην Δ.ΟΥ. του και να κάνει γραπτά σχετικό αίτημα το οποία τηρείται στο αρχείο της εφορίας του και να πάρει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας

Στον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της άρσης εάν δηλαδή αυτή γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.

Για παράδειγμα ότι για επιβατικό ΙΧ με εκπομπές 100γρMg /χλμ , τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι : 100 x 0,90 = 90€. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2017

Εάν επιλέξει την άρση για 3μήνες τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας θα είναι 90€ x (4/12) = 30€. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη Δ.Ο.Υ. έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου. – εάν επιλέξει την άρση για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2017, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12, δηλαδή 90€ x [(7/12) + (2/12)] = 90€ x (9/12) = 67,5€.

Στην περίπτωση εκπρόθεσμης επιστροφής των πινακίδων ή μη επιστροφής αυτών στη Δ.Ο.Υ., επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών Στην περίπτωση του παραδείγματος αν ο ιδιοκτήτης καθυστερήσει την επιστροφή της άδειας και των πινακίδων θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 180 ευρώ .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα