Τελική ευθεία για συμφωνία με τους θεσμούς

Τελική ευθεία για συμφωνία με τους θεσμούς
Ο υπουργός οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος,βγαίνει από κεντρικό ξενοδοχείο,όπου από εχθές γίνονται οι συναντήσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση, Τρίτη 24 οκτωβρίου 2017 (EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας) Eurokinissi

Το κλείσιμο θεμάτων όπως η ενέργεια και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι και το Σάββατο, που θα μείνουν στην Αθήνα

Ικανοποιητική πρόοδο στην διαδικασίες στα δύσκολα θέματα της ενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η οποία μάλιστα είναι ικανή να οδηγήσει σε Stuff level Agreement ( συμφωνία σε επίπεδο θεσμών ) για την τρίτη αξιολόγηση διαπίστωσαν οι επικεφαλείς των ομάδων των θεσμών πριν ξεκινήσουν οι απευθείας συναντήσεις με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Τα δύο αυτά δύσκολα θέματα μαζί με τα υπόλοιπα 60 ανοιχτά προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης θα συζητηθούν σήμερα, Τρίτη, στην πρώτη συνάντηση που θα έχουν στις 10 το πρωί οι επικεφαλείς των ομάδων με το οικονομικό επιτελείο. Οι κκ Ντέκλαν Κοστέλο ( ΕΕ ) Ντέλια Βελκουλέσκου ( ΔΝΤ ) Φρανστέσκο Ντρούντι ( ΕΚΤ ) και Νικολό Τζιαμαριόλι ( ΕΜΣ ) ήρθαν χθες το βράδυ στην Αθήνα έχοντας λάβει από την Παρασκευή ένα κείμενο προόδου για τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης .

Στο θέμα της πώλησης λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ που παράγουν το 40% του δυναμικού της επιχείρησης που θα είναι από τα πρώτα που θα συζητηθούν σήμερα το πρωί με τους θεσμούς φαίνεται ότι το πακέτο των σταθμών που θα πουληθεί σε ιδιώτες έχει κλείσει.

Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά την Τετάρτη 29 του μήνα μετά και την αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων από την διαδικασία . Υπάρχει επίσης εκ των προτέρων δέσμευση για μαζικές πράξεις πρώτα για δάνεια κακοπληρωτών και στην συνέχεια και των υπολοίπων ώστε να καλυφθεί η καθυστέρηση στην εκκαθάριση κόκκινων δανείων Ωστόσο οι ακριβείς στόχοι για τους πλειστηριασμούς μέχρι και το τέλος του προγράμματος παραπέμπονται στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα

Στις αποκρατικοποιήσεις αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για κλείσιμο του θέματος του Ελληνικού πριν το τέλος του χρόνου αλλά και πλήρη λειτουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων στις αρχές του 2018 ενώ προχωρά και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση διαχείρισης της Εγνατίας

Στο θέμα των κοινωνικών επιδομάτων και ειδικά των πολυτεκνικών τα θέματα είναι πιο θολά καθώς η Κυβέρνηση έχει υποχωρήσει στο θέμα της εξοικονόμησης από την ανασκόπηση των δαπανών προβλέποντας 260 εκ ευρώ αντί 325 εκ ευρώ που προέβλεπε στην αρχή αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει υπολογισμοί για το ποια από τα επιδόματα θα διασωθούν και ποια θα περικοπούν.

Στην κατεύθυνση αυτή κατά την διάρκεια της εισαγωγικής συζήτηση που θα γίνει εκτός από το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα συζητηθεί ένα πλάνο συζητήσεων για άλλα μεγάλα θέματα όπως η πορεία μεγάλων αποκρατικοποιήσεων , η ψήφιση του νόμου για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου οι αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον και την αγορά οι εν εξελίξει αλλαγές στο δημόσιο . Για όλα αυτά θα πρέπει να καθοριστεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο συζήτηση και ολοκλήρωσης ώστε οι δύο πλευρές να έρθουν σε τελική συμφωνία μέχρι και το Σάββατο που θα μείνουν οι θεσμοί στην Αθήνα .

Το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου

Στόχος όλων είναι το θέμα της τρίτης αξιολόγησης να είναι όσο το δυνατό πιο «έτοιμο» να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία σε επίπεδο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και το ορισμό της δόσης που θα πάρει η Ελλάδα μόλις υλοποιήσεις όλα τα μέτρα όλα τα ανοιχτά μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου . Η προοπτική είναι στο πρώτο Eurogroup του 2018 η Ελλάδα να κλείσει και τυπικά την αξιολόγηση να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης που μπορεί να φτάνει τα 10 δις ευρώ ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την συζήτηση της επόμενης ημέρας .

Άλλωστε αυτήν την φορά το Eurogroup δεν θα διαθέσει όλο τον χρόνο του για την Ελλάδα καθώς θα πρέπει να ψηφίσει και για το νέο πρόεδρο του οργάνου αφού πλέον ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ κ. Γερούν Νταϊσλεμπλούμ αποχωρεί από την θέση .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα