Τελική ευθεία για το χρέος

Τελική ευθεία για το χρέος
Eurogroup ministerial meeting at the European Council in Brussels on November 6, 2017. / 6 2017. SOOC

"Μετά το κλείσιμο της παρούσας αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Οι συζητήσεις θα είναι κυρίως τεχνικές και θα αφορούν τα μακροπρόθεσμα μέτρα", είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Πεπεισμένος ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία επί της Αρχής στο Eurogroup της Δευτέρας είναι Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, παρόλο που απομένουν ακόμη «δυο-τρία πράγματα να γίνουν», οι  υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν το «πράσινο φως» για την συνέχιση της διαδικασίας. Ο ίδιος προβλέπει ότι η δόση θα είναι ύψους 6-7 δισ. ευρώ και θα δοθεί σε αρκετές δόσεις στο δεύτερο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου.

Στα θετικά μηνύματα που θέλησε να στείλει ο αξιωματούχος ήταν η «εύκολη και απαλή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης». «Αν ήταν έτσι τα πράγματα τα τελευταία 8 χρόνια δεν θα ήμουν εδώ», σχολίασε ο ειδικός τεχνοκράτης. «Πλησιάζουμε το τέλος του τρίτου προγράμματος και συζητάμε για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Είναι πολύ σημαντική στιγμή», είπε.

«Η συμφωνία τεχνικού προσωπικού ήταν έτοιμη το Δεκέμβριο. Τα προαπαιτούμενα ψηφίστηκαν στην ώρα τους, με το μεγαλύτερο την περασμένη εβδομάδα. Είχαμε στο Euro Working Group ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας αλλά δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί γιατί πρόκειται για 100άδες σελίδες νομοθεσίας που πρέπει να μεταφραστούν, να αναλυθούν και να ελεγχθούν», είπε.

«Υπάρχουν και κάποια ακόμη θέματα που πρέπει να περάσουν. Οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι όλες οι προϋποθέσεις έχουν επιτευχθεί, αλλά πιστεύω ότι είμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», κατέληξε. Ο ίδιος εξήγησε ότι αργά το βράδυ της Πέμπτης ή την Παρασκευή αναμένεται να αποφασίσουν οι τεχνοκράτες του EWG.

Σε σχέση με το ύψος της δόσης, ο αξιωματούχος είπε ότι «το ύψος μένει να αποφασιστεί πολιτικά, αλλά υπολογίζω ότι είναι περίπου 6-7 δισ. ευρώ, θα δοθεί στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου και θα είναι σε περισσότερες από μία δόσεις, για ληξιπρόθεσμα και αποπληρωμή του δανείου, αλλά και για δημιουργία ενός “μαξιλαριού” για το τέλος του προγράμματος».

Όσον αφορά τη διαδικασία, ο Ευρωπαίος πρόβλεψε ότι θα ακολουθήσει η τέταρτη αξιολόγηση, που θα είναι η τελευταία και «θα ήταν καλύτερο να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο».

«Μετά το κλείσιμο της παρούσας αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Οι συζητήσεις θα είναι κυρίως τεχνικές και θα αφορούν τα μακροπρόθεσμα μέτρα», είπε και διαβεβαίωσε ότι οι άτυπες συζητήσεις με το ΔΝΤ έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς «οι εκπρόσωποί του συμμετείχαν σε όλες τις διαδικασίες της τρίτης αξιολόγησης». Ωστόσο δεν θέλησε να προβλέψει τι θα κάνει τελικά το ΔΝΤ. «Χρειάζεται σύγκλιση σε διάφορα θέματα», τόνισε με νόημα.

Για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος, υπενθύμισε ότι θα υπάρξει διαδικασία επιτήρησης μέχρι την αποπληρωμή του 75% του δανείου, όπως έχει συμβεί και στις άλλες χώρες.

«Η Ελλάδα διαφέρει σε πολλά σημεία από τις άλλες χώρες. Σήμερα η κατάσταση στις αγορές είναι πιο σταθερή σε σχέση με όταν το πρόγραμμα τελείωσε για την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία, αλλά είχαν μεγαλύτερο απόθεμα ως “μαξιλάρι”, ωστόσο η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα και προοπτική ελάφρυνσης χρέους. Επομένως, θα δούμε τι θα αποφασιστεί», είπε. Πάντως για να υπάρξει καινούργιο πρόγραμμα «θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να το ζητήσει. Απ’ ο,τι έχω καταλάβει, η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να ζητήσει άλλο πρόγραμμα, οπότε δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση», τόνισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα