Τελική ευθεία με δύσκολα μέτωπα

Τελική ευθεία με δύσκολα μέτωπα
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος (Φωτογραφία αρχείου) Ευρωκίνηση

Το αργότερο έως το Σάββατο κλείνει η συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια, που αφορά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 -2022. Ο νέος ΕΝΦΙΑ, το επίδομα στέγασης, οι "νέες" συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι προβλέψεις για έσοδα και δαπάνες πέφτουν σήμερα στο τραπέζι με τους δανειστές

Ο βασικός στόχος των σημερινών συναντήσεων είναι να κλείσει κάθε εκκρεμότητα που αφορά το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 ώστε μέχρι αύριο να κλείσει και ο κορμός της τεχνικής συμφωνίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, το πρώτο ραντεβού αφορά τα φορολογικά μέτρα που θα πρέπει να περιληφθούν στο νέο ΜΠΔΣ όπως είναι η προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ στις νέες αντικειμενικές τιμές (το θέμα ήταν να συζητηθεί χθες αλλά αναβλήθηκε για σήμερα). Βασικό ζητούμενο από ελληνικής πλευράς είναι να συμφωνηθεί με τους δανειστές η μέθοδος υπολογισμού των τιμών σε περιοχές όπου οι ιδιώτες εκτιμητές είχαν μεγάλες αποκλίσεις, καθώς και τα περιθώρια «ευελιξίας» που θα πρέπει να υπάρξουν για την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ στις νέες τιμές.

Το φορολογικό πακέτο περιλαμβάνει την αλλαγή του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος στην ναυτιλία την απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ των νησιών του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων από την 1η Ιουλίου και κωδικοποίηση του ΦΠΑ.

Όλα αυτά μαζί με το ακριβές ύψος των υπερπλεονασμάτων για το 2018 και το 2019 και τις προβλέψεις για έσοδα και δαπάνες τόσο από φορολογικά έσοδα όσο και από ασφαλιστικές εισφορές θα κλείσουν το δημοσιονομικό σκέλος του νέου μεσοπρόθεσμου.

Στα επόμενα βήματα της κοινωνικής πολιτικής περιλαμβάνεται η αναμόρφωση του στεγαστικού επιδόματος με στόχο να βοηθηθούν εκτός από φοιτητές περίπου 600.000 νοικοκυριά με προβλήματα αποπληρωμής στεγαστικών δανείων ή που ζούν σε ενοικιασμένη κατοικία και έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Το θέμα των νέων συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι μια από τις μεγάλες εκκρεμότητες που θα συζητηθούν σήμερα. Τεχνικές συζητήσεις έγιναν χθες με όλες τις τριτοβάθμιες εργοδοτικές οργανώσεις ώστε να διευκρινιστεί ποιος είναι καλύτερος τρόπος για να διασφαλίζεται ότι κάθε κλαδική σύμβαση θα υπογράφεται από ομοειδείς επιχειρήσεις που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 50% των εργαζόμενου κάθε κλάδου.

Σήμερα θα συζητηθούν σε επίπεδο υπουργείου οι προτάσεις που υπάρχουν για να επανέλθει ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η μετενέργεια.

Η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, οι αδειοδοτήσεις και η εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ θα είναι ακόμη από τα ζητήματα που θα πρέπει να έχουν επιτυχή κατάληξη στην συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με τους δανειστές.

Η πρώτη ευρεία συνάντηση που έγινε χθες για την βελτίωση των εργαλείων για την μείωση των κόκκινων δανείων, άφησε ως εκκρεμότητα την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέσω του νόμου Κατσέλη και την απλοποίηση του εξωδικαστικού. Από πλευράς θεσμών, σε εκκρεμότητα μένει το αίτημα για την μείωση της φορολογίας των distress fund.

Το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας

Αν το δημοσιονομικό κλείσει χωρίς εκκρεμότητες, τότε θα έχουμε σήμερα, ή το αργότερο αύριο το πρωί, ένα διάλειμμα των διαπραγματεύσεων.

Οι επικεφαλής των ομάδων των δανειστών θα αποσυρθούν για να συμπληρώσουν το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας.

Στη συνέχεια θα επανέλθουν για την τελική ευθεία στο κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα