Τέσσερα μεγάλα μέτωπα με προθεσμία 20 ημερών

Τέσσερα μεγάλα μέτωπα με προθεσμία 20 ημερών
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος eurokinissi

Προθεσμία 20 ημερών για να κλείσουν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενέργεια, πολυτεκνικά επιδόματα και αποκρατικοποιήσεις έχει πλέον η κυβέρνηση μετά το τελευταίο Eurogroup

Μέχρι και τις 29 του μήνα , όταν θα επιστρέψουν οι επικεφαλείς των ομάδων των δανειστών στην Αθήνα θα πρέπει να υπάρχουν έτοιμες λύσεις και για τα τέσσερα αυτά μεγάλα θέματα.

Τούτο διότι ο στόχος παραμένει να υπάρχει τεχνική συμφωνία στην τρίτη αξιολόγηση μέχρι και την επόμενη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις 4 Δεκεμβρίου.

Πιο κοντά στη λύση του είναι το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αφού μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την πώληση σε ιδιώτες των μονάδων που παράγουν το 40% του δυναμικού της ΔΕΗ.

Σχετικά πιο δύσκολο είναι το θέμα της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών αφού όπως αποδείχθηκε από την παρέμβαση Ντράγκι στο Eurogroup η πίεση από την ΕΚΤ για την μείωση των κόκκινων δανείων είναι μεγάλη. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρχουν ρυθμίσεις με βάση τις οποίες θα προστατεύονται οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι έχουν μπλοκάρει την διαδικασία έχοντας αποφασίσει αποχή μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Στο θέμα της « διάσωσης» των πολυτεκνικών επιδομάτων το στοίχημα είναι – ακόμη- να πειστούν οι δανειστές ότι τα 324 εκ ευρώ που εξοικονομούνται από την ανασκόπηση των δαπανών (spendingreview) θα είναι διαθέσιμα το 2018 . Αν το στοίχημα αυτό κερδηθεί τότε θα υπάρξουν χρήματα για αποφευχθεί η περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων για να ενισχυθούν περισσότερο όπως ζητούν οι δανειστές οι οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά.

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες ώστε να συσταθεί η τέταρτη εταιρία της Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας ( το γνωστό υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων). Πρόκειται για την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών στην οποία εκκρεμεί ακόμη ο διορισμός ΔΣ και η μεταφορά της διαχείρισης των 13 δημοσίων εταιριών που θα αναλάβει . Αν και σε αυτό το θέμα η προθεσμία λήγει τον Δεκέμβριο οι δανειστές έχουν ζητήσει επιτάχυνση . Επίσης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στην επένδυση του Ελληνικού της παραχώρησης διαχείρισης της Εγνατίας αλλά και στις ενεργειακές εταιρίες ( ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ ΕΛΠΕ και ΔΕΗ).

Το πρόβλημα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Εκτός από το τροχάδην για τα ανοιχτά θέματα της τρίτης αξιολόγησης, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για επίσημες δηλώσεις ή εκτιμήσεις που θα χαλάσουν το θετικό μομέντουμ που υπάρχει για την Ελλάδα. Απόδειξη αποτελεί η άμεση αντίδραση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και στην συνέχεια του προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση στα στοιχεία που παρουσίαζε η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου προϋπολογισμού ειδικά στο θέμα των δαπανών για τόκους τα επόμενα χρόνια τα οποία αποδείχθηκαν ανεπίκαιρα.

Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε με ανακοίνωση του αν αποκαταστήσει την αλήθεια υπενθυμίζοντας ότι οι δαπάνες για τόκους το 2021 δεν είναι 11 δις ευρώ που ανέφερε η έκθεση αλλά 6,82 δις ευρώ . Θύμιζε ότι η διαφορά οφείλεται στην πτώση των επιτοκίων και την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμών μέτρων του χρέους από 1/1/2017.

Η ένταση εκτονώθηκε σχετικά ήπια με τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού να παραδέχεται το λάθος λέγοντας ότι χρησιμοποίησε τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ τα οποία όμως βασίζονταν σε εκτιμήσεις του 2013. Ωστόσο επέμεινε στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη την ελάφρυνση του χρέους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα