Τετ α τετ Τσακαλώτου – Σαπέν. Το σχέδιο που ξεκλειδώνει την αξιολόγηση

Τετ α τετ Τσακαλώτου – Σαπέν. Το σχέδιο που ξεκλειδώνει την αξιολόγηση

Συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, θα έχει σήμερα Τετάρτη στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Την ένταξη του αφορολόγητου στον "κόφτη" και τις συντάξεις φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση

Συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, θα έχει σήμερα Τετάρτη στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 (τοπική ώρα), εντάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο των επαφών για τις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση.

Την Πέμπτη αναμένεται να συναντηθεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ερωτηθείς για την ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε πως δεν υπάρχουν νεότερα, σημειώνοντας ωστόσο πως ο Έλληνας υπουργός θα επισκεφτεί τις Βρυξέλλες την Πέμπτη και θα συναντηθεί με τον επίτροπο Μοσκοβισί.

Το εναλλακτικό σενάριο

Σενάριο που προβλέπει την ένταξη στη διαδικασία του “κόφτη” των μέτρων της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να να υπάρξει ο επιθυμητός συμβιβασμός με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή”, η οποία σημειώνει ωστόσο, πως το σενάριο αυτό δεν προβλέπει ούτε την ποσοτικοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων, ούτε την εκ των προτέρων νομοθέτησή τους, όπως ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αναφοράς των δύο παραπάνω μέτρων στο πλαίσιο της παράτασης της ισχύος του “κόφτη” δαπανών για μετά το 2018.

Συγκεκριμένα, το σενάριο προβλέπει:

1. Την παράταση εφαρμογής του «κόφτη» και μετά το 2018.

2. Τη γραπτή αναφορά ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη» θα περιλαμβάνουν τόσο τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, όσο και τη μείωση των συντάξεων και μισθών.

3. Δεν θα υπάρχει, όμως, ποσοτικοποίηση των εν λόγω μέτρων, ούτε νομοθέτησή τους, όπως απαιτεί το ΔΝΤ.

4. Θα περιλαμβάνονται, επίσης, και μέτρα στο σκέλος των εσόδων. Δηλαδή, αύξησης φόρων, όπως για παράδειγμα των συντελεστών ΦΠΑ.

5. Θα περιγράφεται μία διαδικασία ευκολότερη ενεργοποίησης του «κόφτη».

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προχωρήσει στην εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων, όπως ζητεί το Ταμείο, ενώ επικαλούνται και την αναγνώριση του προέδρου του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, ότι κάτι τέτοιο προσκρούει στο Σύνταγμα. Ενδεικτικό των προβλημάτων που παραμένουν στις διαβουλεύσεις με τους πιστωτές είναι το ότι από το αυριανό Euroworking Group (EWG) η Αθήνα δεν αναμένει τίποτα περισσότερο από έναν προσδιορισμό του χρονοδιαγράμματος των επόμενων κινήσεων για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Τέλος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα μεγάλα προβλήματα που «κολλάνε» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι δύο:

-Η επίτευξη συμφωνίας για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018.

– Η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ στις συζητήσεις, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είναι ο θεσμός που δημιουργεί τα μεγαλύτερα προσκόμματα.

“Αν επιλυθούν τα δύο αυτά θέματα, τότε εκτιμάται από ελληνικής πλευράς ότι οι υπόλοιπες διαφορές σε εργασιακά και ενεργειακά ζητήματα μπορούν να γεφυρωθούν”.

(Πηγή: Καθημερινή, ΑΠΕ, πηγή φωτογραφίας: sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα