Θεσμοί: Στόχος η τεχνική συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας

Θεσμοί: Στόχος η τεχνική συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ, ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΘΕΟΧΑΡΟΠΥΛΟΥ(ΔΗΜΑΡ) ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥ(ΧΙΛΤΟΝ)-- ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Στο δεύτερο και πιο κρίσιμο γύρο μπαίνει η τρίτη διαπραγμάτευση με τους δανειστές με στόχο την τεχνική συμφωνία ως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου

Με βάση μια νέα λίστα προόδου με τα περίπου 63 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που μένουν ανοιχτά θα ξεκινήσουν αύριο στην Αθήνας οι συζητήσεις με τους επικεφαλείς των θεσμών με στόχο όλα να έχουν συμφωνηθεί μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Για τα τέσσερα μεγάλα ανοιχτά θέματα, την ενέργεια τις αποκρατικοποιήσεις τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων η ελληνική πλευρά έχει να παρουσιάσει σημαντική πρόοδο.

Στο θέμα της πώλησης σε ιδιώτες λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ που παράγουν το 40% του δυναμικού της επιχείρησης μετά από σύμφωνη γνώμη και της Ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού θα πουληθούν το πακέτο των μονάδων έχει συμφωνηθεί . Θα περιλαμβάνει τις μονάδες στο Αμύνταιο στη Φλώρινα μαζί με άδεια για κατασκευή και δεύτερης μονάδας στην ίδια περιοχή καθώς και σύγχρονες οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4.Επίσης θα δοθούν στους επενδυτές και τα ορυχεία λιγνίτη που τροφοδοτούν με καύσιμο τις μονάδες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα (Βεύη, Αχλάδα, Κλειδί).

Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά την Τετάρτη 29 του μήνα υπάρχει εκ των προτέρων δέσμευση για μαζικές πράξεις πρώτα για δάνεια κακοπληρωτών και στην συνέχεια και των υπολοίπων ώστε να καλυφθεί η καθυστέρηση στην εκκαθάριση κόκκινων δανείων.

Στις αποκρατικοποιήσεις αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για κλείσιμο του θέματος του Ελληνικού πριν το τέλος του χρόνου αλλά και πλήρη λειτουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων στις αρχές του 2018 ενώ προχωρά και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση διαχείρισης της Εγνατίας.

Λίγο πιο δύσκολο θέμα είναι η αναπροσαρμογή των κοινωνικών επιδομάτων καθώς τα 260 εκ ευρώ που φέρεται να έχει ως εξοικονόμηση από την ανασκόπηση δαπανών είναι αβέβαιο αν καλύπτει την χρηματοδότηση εκτός των πολυτεκνικών και άλλων επιδομάτων που βρίσκονται υπο επανεξέταση όπως τα αναπηρικά τα επιδόματα κατοικίας και τα μεταφορικά.

Στα τέσσερα αυτά θέματα αλλά και τα υπόλοιπα 60 προαπαιτούμενα 9 με εξαίρεση της προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές που έχει ήδη αναβληθεί για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση ) θα πρέπει να υπάρξουν μέσα στην εβδομάδα οδικός χάρτης και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Τότε μόνο θα μπορούν οι θεσμοί να εισηγηθούν πολιτική συμφωνία μέχρι και το Eurοgroup της επόμενης Δευτέρας 4 του μήνα ώστε να οριστεί και η δόση που θα πάρει η Ελλάδα με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα