Τι αλλάζει στην ρύθμιση των 100 δόσεων

Τι αλλάζει στην ρύθμιση των 100 δόσεων
ΑΘΗΝΑ-Κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ από ΑΜΕΑ-Τους αύξησαν την συμμετοχή στα τεχνητά μέλη.(EUROKINISSI-ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ) Eurokinissi

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη νέα ρύθμιση για οφειλές προς το δημόσιο και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Όλες οι αλλαγές που δρομολογούνται

Με ανώτατο όριο, να μην υπερβαίνουν οι δόσεις το 20 ή το 30% του ετήσιου εισοδήματος των οφειλετών, θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr ακόμα και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, όλες οι αλλαγές που θα συμπεριληφθούν στη νέα ρύθμιση για οφειλές προς το δημόσιο και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Αναμένεται να θεσπιστεί μηνιαίο επιτόκιο 0,5% χωρίς όμως καμία άλλη επιβάρυνση (πχ προσαυξήσεις). Επίσης, στην περίπτωση που καταβληθεί το 15% της συνολικής οφειλής, θα παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να κάνουν δικαστική προσφυγή.

Η διαδικασία των αλλαγών που δρομολογούνται, κρίθηκε αναγκαίο από το οικονομικό επιτελείο να επιταχυνθούν, μιας και διαπιστώθηκε σημαντική μείωση στις αιτήσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση. Είναι προφανές ότι οφειλέτες που σκέφτονταν να μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, επέλεξαν να περιμένουν, μπροστά στο ενδεχόμενο να καρπωθούν περισσότερα οφέλη, από ευνοϊκές αλλαγές στις διατάξεις. Έτσι όμως, προέκυψε κάμψη στα έσοδα του δημοσίου, αλλά και των Ασφαλιστικών Ταμείων, σε μια περίοδο, εξαιρετικά δύσκολη για να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες σε μισθούς και συντάξεις.

Στις διατάξεις που θα συμπεριληφθούν στη νέα ρύθμιση, θα υπάρχει η πρόβλεψη ότι εάν ο οφειλέτης μπορεί να αποδείξει ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες, έχει μηδενικό εισόδημα, τότε θα αναστέλλεται για ένα έτος, το σύνολο των εισπρακτικών μέτρων και των ποινών που έχουν επιβληθεί σε βάρος του οφειλέτη.

Σε κάθε περίπτωση θα ισχύει ότι από τη στιγμή της υποβολής αίτησης ρύθμισης της οφειλής αναστέλλονται και δεν εκτελούνται, τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ή ποινικής δίωξης, που έχουν επιβληθεί. Εάν είναι εμπρόθεσμη η καταβολή των δόσεων και δεν υπάρχει νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, χορηγείται φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα, τρίμηνης διάρκειας, η οποία ανανεώνεται στη λήξη της, με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Διαβάστε ακόμα στα dikaiologitika.gr:

– Αντωνοπούλου: Θα συνεχιστεί η κοινωφελής εργασία του ΟΑΕΔ αλλά με βελτιώσεις

– Αντιπολιτευτική κριτική για την Κοινωφελή Εργασία του ΟΑΕΔ και το ναυάγιο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα