Τι 'έσωσε' τον κρατικό προϋπολογισμό

Το κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος,στιγμιότυπο από εχθές το απόγευμα,Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015 (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
Το κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος,στιγμιότυπο από εχθές το απόγευμα,Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015 (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) EUROKINISSI

Στα 1,19 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο. Υψηλότερα έναντι του στόχου και τα έσοδα. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τον πρώτο μήνα του 2016

«Σανίδα σωτηρίας» προσέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό τον Ιανουάριο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και η παραδοσιακή τακτική της υπερσυγκράτησης δαπανών που έχει από καιρό υιοθετήσει η κυβέρνηση.

Οι αυξημένες εισπράξεις από την ΕΕ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και το καθιερωμένο «μαχαίρι» στο μέτωπο των δαπανών ήταν αρκετά για να δώσουν ανάσα… πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό, κατά τον πρώτο μήνα του νέου έτους.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για τον μήνα Ιανουάριο, προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,19 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 443 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 307 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,2 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 397 εκατ. ευρώ ή 10,4% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,65 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 8 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 296 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 49 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για 346 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3,141 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 483 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για 3,6 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 469 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω του περιορισμού των πρωτογενών δαπανών κατά 438 εκατ. ευρώ.

ADVERTISING

SHARE: