Το φρένο Γιούνκερ στην Κίνα ικανοποιεί Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία

Το φρένο Γιούνκερ στην Κίνα ικανοποιεί Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
European Commission President Jean-Claude Juncker addresses the members of the European Parliament in Strasbourg, eastern France, to outline his reform plans for the European Union in the so-called State of the Union debate, Wednesday, Sept. 13, 2017. (AP Photo/Jean-Francois Badias) AP

Θετικές αντιδράσεις στην πρόταση του προέδρου της Κομισιόν για έλεγχο των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη

Την πρόταση Γιούνκερ για τη θέσπιση πλαισίου ελέγχου των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη χαιρέτισαν Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Οι τρεις χώρες είχαν πιέσει για στενότερη εποπτεία των εξαγορών ευαίσθητων τομέων της ευρωπαϊκής τεχνολογίας από ξένους επενδυτές, με αφορμή την “εισβολή” κινέζων επενδυτών στον συγκεκριμένο τομέα.

Ήδη, από τον Ιούνιο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε καλέσει τις Βρυξέλλες να παρουσιάσουν ένα σύστημα για τον έλεγχο των επενδύσεων σε τομείς στρατηγικής σημασίας από επενδυτές προερχόμενους από τρίτες χώρες, με τον πρόεδρο Γιούνκερ να αναφέρεται, κατά τη σημερινή του ομιλία στη θέσπιση ενός τέτοιου μηχανισμού.

“Η Ευρώπη και φυσικά η Γερμανία είναι και θα παραμείνουν ανοιχτές στις επενδύσεις από το εξωτερικό” ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τους ομολόγους της της Γαλλίας και της Ιταλίας, στην οποία, όμως, προσθέτει πως “χρειάζεται να αποτρέψουμε άλλες χώρες να εκμεταλλευτούν την ανοιχτή στάση μας προκειμένου να προωθήσουν τα δικά τους βιομηχανικά συμφέροντα”.

“Στο μέλλον, οι χώρες-μέλη θα έχουν σαφή δυνατότητα να παρεμβαίνουν στην περίπτωση άμεσων επενδύσεων, κρατικά ελεγχόμενων, σε ευρωπαϊκές εταιρείες”, υποστηρίζει η Τσίπρις.

Οι υπουργοί Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ και της Ιταλίας Κάρλο Καλέντα χαιρέτισαν επίσης τις προτάσεις του Γιούνκερ.

“Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να προστατεύσει τον εαυτό της, ιδίως όταν ο ανταγωνισμός δεν είναι δίκαιος και έχουμε να κάνουμε με σημαντικά, εθνικής στρατηγικής συμφέροντα”, υπογράμμισε ο Λε Μερ.

Τον Ιούλιο, η Γερμανία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που αυστηροποίησε τους κανόνες της σχετικά με τις εξαγορές εταιρειών, μετά από μια σειρά συμφωνιών με κινεζικούς ομίλους που έδιναν πρόσβαση στο Πεκίνο σε δυτική τεχνολογία και τεχνογνωσία.

Η αγορά, πέρυσι, της γερμανικής εταιρείας κατασκευής ρομπότ Kuka από την κινεζική Midea ενέτεινε τις ανησυχίες ότι η Κίνα αποκτά υπερβολική πρόσβαση σε σημαντικές τεχνολογίες ενώ η ίδια προστατεύει τις δικές της εταιρείες από εξαγορές από ξένους επενδυτές.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ Φωτογραφία: P Photo/Jean-Francois Badias

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα