To Grexit πλέον δεν υπάρχει στο τραπέζι

To Grexit πλέον δεν υπάρχει στο τραπέζι

Ο διάλογος Παπαδημούλη με Μοσκοβισί – Ντομπρόβσκις για το ελληνικό πρόγραμμα. Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, αμέσως μετά το καλοκαίρι

Διάλογο με τους Επιτρόπους Πιέρ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόβσκις είχε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) για τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος.

«Εξετάζετε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη; Εξετάζετε αγορά των δανείων του IMF από τον ESM για ελάφρυνση του χρέους;» ρώτησε ο Δ. Παπαδημούλης τους δύο Επιτρόπους.

«Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες μέρες για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση τις επόμενες εβδομάδες. Αφορά 10,3 δισ. ευρώ και τα πρώτα 7,5 θα καταβληθούν αμέσως, ενώ στη συνέχεια θα έχουμε μερικές μικρότερες δόσεις που αφορούν την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών – θα δοθούν κονδύλια για το θέμα αυτό» ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Σχετικά με την αγορά των δανείων του ΔΝΤ και αντικατάστασή τους από δάνεια με πιο χαμηλό επιτόκιο, σημείωσε ότι αυτό όντως συζητήθηκε στο Eurogroup και είναι ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τα υπάρχοντα, επίσημα δάνεια του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι «δεν είναι πρόθεση των δανειστών να παραμείνει στο 3,5% και για την περίοδο μετά το 2018. Το επιτόκιο αυτό θα μειωθεί σταδιακά, προκειμένου το δημόσιο χρέος να ακολουθήσει την πορεία που έχουμε προδιαγράψει

Δύσκολα μέτρα σε μια πολύ σύντομη χρονική περίοδο πέρασαν από το Κοινοβούλιο της Ελλάδας. Τουλάχιστον το 95% των μεταρρυθμίσεων έχει ήδη εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είμαι σίγουρος ότι η Αθήνα θα κάνει αυτό που πρέπει έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και να κλείσουν τα λίγα σημεία που παραμένουν ακόμα ανοιχτά ανέφερε, από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.

Και πρόσθεσε:

Την επόμενη εβδομάδα ελπίζουμε να μπορέσει να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Η δόση αυτή, 10,3 δισ., ένα σημαντικό ποσό θα δοθεί μέσα στον Ιούνιο και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η συζήτηση που αφορά το υπόλοιπο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, δηλαδή η ελάφρυνση του χρέους, θα ξεκινήσει μετά το τέλος του καλοκαιριού. (…) Αν κοιτάξουμε τα πράγματα με λίγη απόσταση, διαπιστώνουμε ότι πριν από ένα χρόνο ακριβώς μιλούσαμε για Grexit. Σήμερα, πλέον αυτό δεν υπάρχει στο σκηνικό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα