Το καυτό 48ωρο της διαπραγμάτευσης 

Το καυτό 48ωρο της διαπραγμάτευσης 
The represantatives of the European Institutions (European Central Bank, European Commission, IMF and EMS) visit the Bank of Greece, in Athens, July 31, 2015 / , , 31 , 2015 Sooc

Το βάρος της ολοκλήρωσης του πρώτου κύκλου διαπραγματεύσεων σηκώνουν Τσακαλώτος, Σταθάκης. Κρίνεται τις επόμενες ώρες εάν είναι εφικτή η συμφωνία ή εάν απαιτείται νέο δάνειο - γέφυρα. Παραμένει η απόσταση Αθήνας - δανειστών για μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα

Ένα ακόμη καυτό 48ωρο περιμένει την ελληνική κυβέρνηση και δη τους υπουργούς Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη, καθώς πέφτει σε εκείνους ο κλήρος να φέρουν εις πέρας τον πρώτο κύκλο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η σημερινή μέρα, αλλά και η αυριανή, προμηνύονται ιδιαιτέρως κρίσιμες, σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, αλλά και την έκβαση των διαβουλεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές, καθώς από τις συναντήσεις που θα λάβουν χώρα τις αμέσως επόμενες ώρες θα κριθεί εάν είναι εφικτή η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας, ή εάν τελικά θα επιλεγεί η λύση ενός ακόμη δανείου – γέφυρα για την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας σηκώνουν στους ώμους τους το βάρος της διαπραγμάτευσης και συναντώνται σήμερα, στις 13:30 με τους τέσσερις επικεφαλής των δανειστών.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί μια αντίστοιχη συνάντηση με την ίδια, εκτός απροόπτου σύνθεση, ενώ νωρίτερα σήμερα (στις 12:00) τα τεχνικά κλιμάκια θα ανοίξουν το μείζον θέμα των εργασιακών.

Από την έκβαση των δύο κρίσιμων συναντήσεων των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους δανειστές θα διαφανεί εάν Ελλάδα και δανειστές κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία έως την ερχόμενη εβδομάδα για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας.

Εάν η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή, τότε τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών θα επιδοθούν σε αγώνα δρόμου, ώστε να καταρτίσουν το νέο μνημόνιο που θα συνοδεύει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο χρόνος κινείται αδυσώπητα σε βάρος της Ελλάδας, καθώς το νέο μνημόνιο θα πρέπει όχι μόνο να καταρτιστεί, αλλά και να ψηφιστεί πολύ πριν τις 20 Αυγούστου από την ελληνική βουλή, ώστε μέχρι τότε να έχει ήδη εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου δανείου για να κατορθώσει η Ελλάδα να αποπληρώσει το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Όσοι παρακολουθούν από κοντά τον πυρετό των διαβουλεύσεων κυβέρνησης και δανειστών εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για την ολοκλήρωση τόσο απαιτητικών διαδικασιών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα…

Υπό το πρίσμα αυτό η λύση της χορήγησης ενός ακόμη δανείου – γέφυρα στην Ελλάδα δεν φεύγει από το πίσω μέρος του μυαλού κανενός από όλων εκείνων που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση.

Και αυτό γιατί η απόσταση που χωρίζει Ελλάδα και δανειστές παραμένει μεγάλη, ενώ εντοπίζεται σε πέντε κρίσιμα μέτωπα και συγκεκριμένα στα εξής: φορολογία, αποκρατικοποιήσεις, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ασφαλιστικό και εργασιακά.

Αναλυτικά:

Φορολόγηση

Η Αθήνα διαπραγματεύεται σκληρά προκειμένου να αποφύγει από φέτος τις αυξήσεις φόρων στους αγρότες, με τους δανειστές να επιμένουν στις πιέσεις για σταδιακή κατάργηση των φοροαπαλλαγών των αγροτών.

Οι ξένοι ζητούν αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες από το 13% στο 26%, καθώς και κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Ταύτοχρονα οι ξένοι πιέζουν για αυξήσεις στους φόρους και για όσους εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια, ενώ στον αντίποδα εμφανίζονται θετικοί για αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Αποκρατικοποιήσεις

Ελλάδα και δανειστές έχουν εντείνει τις διαβουλεύσεις για την τελική μορφή και τον ακριβή ρόλο του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, με στόχο να αντληθούν έσοδα 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30 ετών.

Η Αθήνα καλείται να δεσμευθεί για κλιμάκωση της προσπάθειας στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων, αφού τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν ξεπέρασαν τα… 200 εκατ. ευρώ!

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Σε ό,τι αφορά τον νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι ξένοι φέρεται πως αποδέχονται τη βούληση της ελληνικής πλευράς η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2015, αλλά και να πραγματοποιηθεί μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Πρόκειται για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που είχε ακολουθηθεί και το 2012.

Μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το ΤΧΣ, δεδομένου ότι το κόστος αναλαμβάνει το δημόσιο, εξαλείφεται πλήρως ο κίνδυνος για την εφαρμογή του bail-in.

Ασφαλιστικό

Οι δανειστές επιμένουν για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αυξάνοντας σταδιακά τα έτη συνταξιοδότησης ως και 17 χρόνια.

Κατά τις πληροφορίες, όμως, δεν αναμένεται να επηρεαστούν όσοι έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως 30 Ιουνίου 2015 (150.000 άτομα).

Από το 2023 και μετά όλοι οι ασφαλισμένοι θα συνταξιοδοτούνται είτε στα 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας, είτε στα 67 έτη.

Εργασιακά

Στο μέτωπο των εργασιακών η Αθήνα ζητά από τους δανειστές να προστεθεί στην ομάδα εργασίας που θα συσταθεί για την αξιοποίηση των «βέλτιστων πρακτικών» που ισχύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτός του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) και εκπρόσωπος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Οι συζητήσεις για τα εργασιακά θα συνεχιστούν και σήμερα σε τεχνικό επίπεδο.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα