Το “καυτό” δεκαήμερο της ελληνικής οικονομίας

Το “καυτό” δεκαήμερο της ελληνικής οικονομίας
ΑΘΗΝΑ-Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Ευρωκίνηση

Στη μάχη ρίχνεται η Αθήνα ενόψει της επιστροφής των δανειστών. Ο μαραθώνιος επαφών Τσακαλώτου και η βασική διεκδίκηση για σημαντική ελάφρυνση χρέους. Επόμενος σταθμός το Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου. Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αξιολόγηση

Mαραθώνιο επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του, ενόψει της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος – και με βασική διεκδίκηση την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – ξεκινά από αύριο Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μέσα σε έξι μόλις μέρες – αρχής γενομένης από αύριο – ο κ. Τσακαλώτος  θα επισκεφθεί έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για την πρώτη αξιολόγηση, αλλά και να πείσει τους Ευρωπαίους ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα δεν είναι πρόσθετα μέτρα, αλλά μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους της.

Οι επαφές του υπουργού Οικονομικών θα ξεκινήσουν από τη Ρώμη για να κορυφωθούν την ερχόμενη Τετάρτη στο Βερολίνο, με αφορμή το κρισιμότερο όλων τετ α τετ, ήτοι τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του – και πιο αυστηρό κριτή των ελληνικών προσπαθειών – Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αναλυτικότερα, ο μαραθώνιος επαφών του κ. Τσακαλώτου έχει ως εξής:

– Παρασκευή 8 Ιανουρίου: Συνάντηση στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

– Σάββατο 9 Ιανουαρίου: Συνάντηση στη Λισσαβόνα με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Μάριο Σεντένο.

– Κυριακή 10 Ιανουαρίου: Συνάντηση στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν.

– Δευτέρα 11 Ιανουαρίου: Συνάντηση στο Ελσίνκι με τον Φινλανδό ομόλογό του, Αλεξάντερ Στουμπ.

– Τρίτη 12 Ιανουαρίου: Συνάντηση στο Αμστερνταμ με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

– Τετάρτη 13 Ιανουαρίου: Συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι χρόνοι που έχει στη διάθεσή του ο κ. Τσακαλώτος για να μεταφέρει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους τις θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι αρκετά συμπυκνωμένοι, καθώς μια μέρα μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών του, συνεδριάζει το Eurogroup (στις 14 Ιανουαρίου). Καθώς θα απομένουν μόλις τέσσερα 24ωρα πριν την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης (στις 18 Ιανουαρίου), η πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το νέο έτος θα έχει έντονο ελληνικό “άρωμα”.

Η μητέρα των μαχών για την ελάφρυνση του χρέους

Το ευρωπαϊκό “τουρ” του Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει έναν μεγάλο στόχο: Να αναγνωρίσουν οι Ευρωπαίοι την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να επαναλάβει τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς για τήρηση του προγράμματος και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει, διεκδικώντας ωστόσο “άξια ανταμοιβή” από τους εταίρους για τις προσπάθειες της Αθήνας.

Για το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχει, άλλωστε, συσταθεί επιτροπή με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Οικονομικών. Αν και με συμβουλευτικό χαρακτήρα, η επιτροπή έχει αναλάβει την προετοιμασία των επικείμενων συζητήσεων για το χρέος, αξιολογώντας τυχόν προτάσεις από ερευνητικά κέντρα, ειδικούς επιστήμονες και άλλους φορείς.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η ελληνική πρόταση για την ελάφρυνση του χρέους – έχει κατατεθεί ήδη από το καλοκαίρι – προβλέπει αναδιάρθρωση μέσω ενός συνδυασμού μέτρων όπως: σύνδεση του επιτοκίου των δανείων με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, διαγραφή του 50% των ομολόγων του EFSF, αλλά και πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ανέρχονται περίπου στα 25 δισ. ευρώ.

Συνεδριάζει το Euro Working Group

Μετά την εορταστική ραστώνη, τα ευρωπαϊκά όργανα βρίσκονται και πάλι στις επάλξεις, έτοιμα να πιάσουν εκ νέου δουλειά. Σήμερα συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euro Working Group). Μπορεί στην ατζέντα να βρίσκεται η πορεία του κυπριακού προγράμματος, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει και σύντομη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα ενόψει της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης σε 11 μέρες από σήμερα…

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αξιολόγηση

Μπορεί βασικοί άξονες της πρώτης αξιολόγησης να είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά σίγουρα δεν είναι και οι μόνοι.

Μεγάλες μνημονιακές υποχρεώσεις της Αθήνας αποτελούν επίσης η ολοκλήρωση του νέου πλαισίου διαχείρισης των κόκκινων δανείων, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, ο καθορισμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η ολοκλήρωση της επανεξέτασης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και μια σειρά εκκρεμοτήτων από το 2015 (παρεμβάσεις στο πεδίο των αγορών και εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα