Το λαθρεμπόριο καυσίμων είναι το μείζον ζήτημα

Το λαθρεμπόριο καυσίμων είναι το μείζον ζήτημα

Στα 40 χρόνια του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, κυρίαρχο μήνυμα ήταν η καταπολέμηση της λαθρεμπορίας και ο υγιής ανταγωνισμός

Τα ζητήματα που αφορούν τον χώρο των πετρελαιοειδών είναι πολλά και επηρεάζουν έμμεσα ή άμεσα το σύνολο της κοινωνίας. Το επισημαίνω αυτό διότι τα καύσιμα διαμορφώνουν το εξοδολόγιο του καθενός από εμάς, ενώ και το πετρέλαιο θέρμανσης παίζει μεγάλο ρόλο στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Περιστύλιο του Ζαππείου, για τα 40 χρόνια του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), ειπώθηκαν πολλά, παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, όπως και η πρώην υπουργός και Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Το ένα θέμα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, Γιάννης Αληγιζάκης, ήταν το σύστημα εισροών – εκροών, για το οποίο έγινε μεγάλος ντόρος με την ελπίδα, όταν λειτουργήσει, να βοηθήσει στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. “Πρέπει οι μεγάλες και δαπανηρές επενδύσεις που έκαναν οι πρατηριούχοι και οι εταιρείες, να μην πάνε χαμένες”, είπε χαρακτηριστικά, διότι πράγματι το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του κράτους (να μην χάνονται έσοδα από φόρους) και των πολιτών (να μην εξαπατώνται με λιγότερα καύσιμα).

Εξάλλου, ο Γιάννης Αληγιζάκης τόνισε ότι “πρέπει να προστατέψουμε τους έντιμους πρατηριούχους από τους επαγγελματίες που δυσφημούν το χώρο”, στέλνοντας το μήνυμα προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ μίλησε και για την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Που όπως είπε “είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο του λαθρεμπορίου στον τομέα αυτό, αλλά και την απώλεια τεράστιων εσόδων για τις εταιρείες του Συνδέσμου, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης.”

Ένα ακόμα ζήτημα που τέθηκε είναι η σαφής μείωση του τζίρου των καυσίμων από την πτώση της κατανάλωσης καθώς και η έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στα συναρμόδια Υπουργεία και κοινών δράσεων στον έλεγχο της αγοράς. Επεσήμανε επίσης, ότι αυτό που χρειάζεται ο κλάδος είναι να υπάρχει μεγαλύτερη βούληση και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή και υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων. Κάλεσε όλους τους φορείς, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, τονίζοντας ότι πολιτεία και φορείς του κλάδου θα πρέπει να συνεργαστούν στενά, με αμοιβαία εμπιστοσύνη για τη διαμόρφωση ενός υγιούς και σταθερού επιχειρηματικού πλαισίου, με μακροχρόνιο ορίζοντα για το συμφέρον του Έλληνα καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας.

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Αληγιζάκης ανέφερε ότι στο διάστημα 2000 – 2016 οι εταιρείες του κλάδου προκατέβαλαν σε φόρους 52 δισ. ευρώ, 2 δισ. σε εργοδοτικές εισφορές και έχουν υλοποιήσει επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 140 εκατ. για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Παράλληλα ο ΣΕΕΠΕ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό του Ρομπέρτο Καραχάννα, πρόκειται να προχωρήσει στην αγορά ενός μυστικού οχήματος, το οποίο θα διεξάγει εντατικούς ελέγχους στα πρατήρια βενζίνης, με σκοπό να περιοριστεί το φαινόμενο του λαθρεμπορίου.

Στον χαιρετισμό του έκανε μία σύντομη αναδρομή στις ημερομηνίες σταθμούς για την αγορά των καυσίμων, επισημαίνοντας πως «ο Σύνδεσμός μας ήταν και είναι ενεργά παρών, λειτουργώντας με συνέπεια και υπευθυνότητα». Επιπροσθέτως, τόνισε ότι σε μια χρονική συγκυρία που το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο επηρεάζεται από παράγοντες όπως οι τεχνολογικές εξελίξεις και η κλιματική αλλαγή, οι Εταιρείες Εμπορίας Πετρελαιοειδών - μέσω του ΣΕΕΠΕ- έχουν τη θέληση, την εμπειρία και τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσουν στη διαμόρφωση της μελλοντικής ενεργειακής αγοράς της χώρας, τονίζοντας την μεγάλη σημασία της συνεργασίας του ΣΕΕΠΕ με ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Τα 40 χρόνια του ΣΕΕΠΕ τίμησαν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο αντιρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, οι βουλευτές Μάριος Γεωργιάδης και Χάρης Θεοχάρης, ενώ παρευρέθησαν και εκπρόσωποι πρατηριούχων.

ADVERTISING

SHARE: