Το πρόβλημα του ΙΚΑ και τα πάθη των συνταξιούχων

Το πρόβλημα του ΙΚΑ και τα πάθη των συνταξιούχων
ΑΘΗΝΑ-Απεργούν ως την Παρασκευή οι γιατροί του ΙΚΑ, ως την Πέμπτη οι νοσοκομειακοί// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΚΑ Ν.ΙΩΝΙΑΣ.(EUROKINISSI-ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ) Eurokinissi

Σε άθλο αποδεικνύεται για το ΙΚΑ η καταβολή των συντάξεων κάθε τρίμηνο παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία σχετικά με την πορεία των εσόδων. Τι συνέβη με το ΑΚΑΓΕ

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση με το 1,1 εκ ανέργων και τις χιλιάδες επιχειρήσεις στο όριο της επιβίωσης είναι η βάση για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία με πρώτο το ΙΚΑ το οποίο αντιμετωπίζει ένα έλλειμμα περίπου 2 δις ευρώ την στιγμή που οι πρόσφατες περικοπές του ασφαλιστικού μπορούν να το περιορίσουν μέχρι και το 2020 μόνο κατά 600 εκ ευρώ.

Σε άθλο αποδεικνύεται για το ΙΚΑ η καταβολή των συντάξεων κάθε τρίμηνο παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία σχετικά με την πορεία των εσόδων.

Την πραγματική εικόνα δίνουν οι ψυχροί αριθμοί: Μετά από έξι – μέχρι στιγμής – αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού του το ΙΚΑ έχει αντλήσει ήδη 350 εκατ. ευρώ από το ειδικό αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού για να βγάλει τις υποχρεώσεις του. Μέχρι στιγμής το σύνολο της τακτικής και έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης που έχει λάβει για το 2016 είναι στα 3,53 δισ. ευρώ από 3,18 δισ. που ήταν η αρχική επιχορήγηση και παρά ταύτα η χρονιά θα κλείσει με έλλειμμα 1,94 δισ. Ευρώ.

Ο θόρυβος σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του ταμείου να ζητήσει την άντληση 200 εκ ευρώ ήταν μάλλον συγκυριακός. Το αίτημα του ΔΣ του ταμείου, δεν είχε την διευκρίνιση όταν τα χρήματα της αίτησης θα έρχονταν όχι από το ταμείου αλληλεγγύης των γενεών (ΑΚΑΓΕ), αλλά από το λεγόμενο Λογαριασμό Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ( ΛΑΤ ) ή αλλιώς αποκαλούμενο «μικρό ΑΚΑΓΕ».

Το αίτημα που τέθηκε στο ΔΣ που συνεδρίασε χθες, σύμφωνα με δηλώσεις μελών του συμβουλίου απορρίφθηκε – όπως μάλλον αναμένονταν – τελικά με ψήφους 9 κατά και 6 υπέρ με τις αρνητικές ψήφους να προέρχονται από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, τους εκπροσώπους των συνταξιούχων και των εργαζομένων του Ταμείου.

Την ίδια ώρα το ΔΣ του -πιο προβληματικού -ΟΑΕΕ, που έκανε ανάλογο αλλά ποιο αναλυτικό αίτημα για ανάληψη 150 εκ ευρώ από το μικρό ΑΚΑΓΕ έγινε δεκτό.

Στελέχη του ΙΚΑ διαβεβαίωναν ότι η καταβολή των συντάξεων είναι διασφαλισμένη και προς το παρόν παραπέμπουν σε λύση, που θα δοθεί στην επανεξέταση του αιτήματος της διοίκησης στην επανάληψη του ΔΣ για το θέμα την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Αν και την επόμενη εβδομάδα, η απόφαση δεν είναι θετική, υπάρχουν λύσεις τις οποίες όμως κανείς δεν θέλει ακόμη να συζητήσει.

Η πρώτη και ίσως πιο αυτονόητη, είναι μια πρόσθετη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό. Το ΥΠΟΙΚ δεν θέλει να το σκέφτεται, καθώς κάτι τέτοιο ρίχνει νερό στο μύλο του ΔΝΤ που συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το ασφαλιστικό συνεχίζει να έχει πρόβλημα αφού δεν έγιναν περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις.

Η δεύτερη είναι η μεταχρονολόγηση των υποχρεώσεων του ΙΚΑ προς το ΕΤΑ , τον ΟΑΕΔ η οποία πολλαπλασιάζει το πρόβλημα αφού αυξάνει τα χρέη προς τους ιδιώτες την στιγμή που αυτή η διαδικασία βρίσκεται κάτω από το άγρυπνο μάτι των θεσμών.

Η τρίτη λύση, είναι η περαιτέρω καθυστέρηση απονομής συντάξεων σε 140.000 δικαιούχους, οι οποίοι περιμένουν έως και τρία χρόνια. Το ΙΚΑ ισχυρίζεται ότι η καθυστέρηση αφορά 63.000 αιτήσεις ενώ οι υπόλοιπες αφορούν περιπτώσεις διαδοχικών συντάξεων και η καθυστέρηση αφορά και άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Η τέταρτη και πιο πιθανή είναι ένας συνδυασμός των τριών πρώτων λύσεων, ώστε να «την πληρώσουν» όλοι από λίγο, ώστε να μην υπάρξουν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις.

Πάντως το πρόβλημα ήταν και παραμένει μεγάλο, αφού ο εσωτερικός δανεισμός των ταμείων, σύμφωνα με στοιχεία από τα ταμεία ξεπερνά σήμερα τα 2,5 δις ευρώ και είναι άγνωστο πότε και κυρίως πώς θα μηδενιστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα