Το ραντεβού για τα τέλη Φεβρουαρίου ανανέωσε ο SSM με τις τράπεζες

Protesters trying to protect themselves from the rain in the entrance of the Bank of Greece branch during demonstration against German Chancellor Angela Merkel's visit in Athens on Friday, April 11, 2014, as the German leader remains a contested figure in Greece because the chancellor is a vocal supporter of painful austerity policies inflicted on Greece.
Protesters trying to protect themselves from the rain in the entrance of the Bank of Greece branch during demonstration against German Chancellor Angela Merkel's visit in Athens on Friday, April 11, 2014, as the German leader remains a contested figure in Greece because the chancellor is a vocal supporter of painful austerity policies inflicted on Greece. KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Νωρίτερα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά χωρίς διαφορετικούς όρους και μεθόδους, θα υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests του ‘ 18. Ανανεώθηκε το ραντεβού για το τέλος Φεβρουαρίου

Το ραντεβού τους για το τέλος Φεβρουαρίου, ανανέωσαν τράπεζες και θεσμοί, με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Αθήνα του κλιμακίου του SSM, του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Στα τέλη Φεβρουαρίου πρόκειται να λάβουν μέρος τα stress tests των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών – Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς – τα οποία θα γίνουν νωρίτερα από τα αρχικώς προγραμματισμένα τεστ αντοχής, στα οποία θα συμμετάσχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σαν απόροια της «έντασης» που είχε προκύψει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τους προηγούμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ είχε θέσει θέμα νέων επιπλέον κεφαλαίων, το οποίο ο αρμόδιος για τις ελληνικές τράπεζες SSM έκρινε ότι δεν απαιτείται. Η “διαμάχη επιχειρημάτων” έληξε με την συμφωνία, να μην προβούν σε νέες κεφαλαικές ενέσεις οι τράπεζες της χώρας, αλλά, να πραγματοποιηθούν τα stress tests πιο νωρίς από το προγραμματισμένο ( έτσι φτάσαμε στο Φεβρουάριο του 2018).

Το καλό νέο που φαίνεται να επιβεβαιώθηκε στα χθεσινά ραντεβού είναι ότι η μεθοδολογία που θα τηρηθεί κατά τη διάρκεια των τεστ, δεν θα διαφέρει σε τίποτα, από την αντίστοιχη μεθοδολογία που θα ακολουθήσουν και οι λοιπές ευρπωαϊκές τράπεζες. Το στοιχείο αυτό προκάλεσε ανακούφιση σε τραπεζικούς κύκλους, που είχαν επιφυλάξεις για το τι μπορεί να τους «επεφύλαττε» η διαφορετική ημερομηνία, ειδικά μετά την πρόσφατη εμμονή του ΔΝΤ, που μίλαγε για έως και 10 δις ευρώ νέα κεφάλαια.

Μεθοδολογία λοιπόν με τη “μπαγκέτα” της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ( EBA), ανάλογη με της προηγούμενης χρονιάς των ελέγχων, δηλαδή το 2016, βασισμένη στο λεγόμενο στατικό μοντέλο, χωρίς όρια κεφαλαιακής επάρκειας αρχικά, για το βασικό ή το δυσμενές σενάριο. Η απαιτούμενη κεφαλαική επάρκεια θα οριστεί στη συνέχεια, ανά τράπεζα, μετά από σαφείς εκτιμήσεις των Εποπτών.

(Φωτογραφία: SOOC)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες

ADVERTISING

SHARE: