Τον φορολογικό ‘φάκελο’ ανοίγουν οι δανειστές

Τον φορολογικό ‘φάκελο’ ανοίγουν οι δανειστές
The Greek Finance Mininister, Euclid Tsakalotos, in the economic affairs committee of the European Parliament, in Brussels, on March 2, 2016 / , , 2 , 2016 SOOC

Κληρώνει σήμερα για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Τι περιλαμβάνουν οι ελληνικές προτάσεις και πως θα τις αξιολογήσουν οι θεσμοί. Νέο ραντεβού οικονομικού επιτελείου - κουαρτέτου

Στα βαθιά “πέφτει” άρον άρον η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο. Σήμερα, οικονομικό επιτελείο και θεσμοί ανοίγουν τον “φάκελο” φορολογία εισοδήματος, ενώ θα ακολουθήσουν θέματα που αφορούν στην αναπτυξιακή στρατηγική του αγροτικού τομέα.

Οι συζητήσεις για το φορολογικό έχουν προγραμματιστεί για τις 17:30, ενώ οι διαβουλεύσεις για το αγροτικό δύο ώρες αργότερα, στις 19:30.

Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος αποτελούν την “καυτή πατάτα” όχι μόνο της ημέρας, αλλά και συνολικά της πορείας της αξιολόγησης.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις του στο κουαρτέτο για τις νέες φορολογικές κλίμακες για εισόδημα, εισφορά αλληλεγγύης και ενοίκια και σήμερα αναμένει την “ετυμηγορία” του. Κατά τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά μεταβαίνει στις σημερινές διαβουλεύσεις με όπλο την καλή πορεία των εσόδων και κυρίως εκείνων που προέρχονται από τον ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης να εξοικονομήσει πρόσθετα έσοδα ύψους έως 500 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Το θετικό στοιχείο είναι πως εάν σήμερα υπάρξει σύγκλιση θέσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το φορολογικό, τότε αυτόματα θα μειωθεί και το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές στο δημοσιονομικό σκέλος.

Στο μικροσκόπιο των σημερινών διαβουλεύσεων αναμένεται να βρεθούν και οι τελευταίες φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει, καθώς οι θεσμοί πιέζουν για την κατάργησή τους.

Ενιαία φορολογική κλίμακα

Η ελληνική πρόταση προβλέπει μια ενιαία κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων, η οποία θα είναι παρόμοια με αυτή που ισχύει σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους Συγκεκριμένα θα έχει συντελεστές:

– 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ,

– 32% για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ,

– 42% για εισοδήματα έως 60.000 ευρώ,

καθώς και έναν επιπλέον συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα προβλέπεται έμμεσο αφορολόγητο, με τους δανειστές να ζητούν τη μείωσή του από τα 9.550 ευρώ που ισχύουν σήμερα μέσω της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις θα ισχύει η ίδια φορολογική κλίμακα αλλά χωρίς αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Σε ό,τι αφορά την κλίμακα για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης, θα είναι προοδευτική, ενώ ο φόρος δεν θα υπολογίζεται στο σύνολο του εισοδήματος, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά σε συγκεκριμένο τμήμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα