Τράπεζες και ΤΑΙΠΕΔ στη συνάντηση Τσακαλώτου-Θεσμών

Τράπεζες και ΤΑΙΠΕΔ στη συνάντηση Τσακαλώτου-Θεσμών
Arrival of Minister of Finance Euclid Tsakalotos at the Hilton for a meeting with officials of the IMF, Athens on July 31, 2015. / Hilton , 31 2015. Sooc

Κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου και Οικονομίας Γ. Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών. Υπό πίεση η ελληνική πλευρά, καθώς στόχος είναι να ψηφιστεί η συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου

Σε εξέλιξη είναι, στον χώρο διαμονής των θεσμών, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ESM. Αντικείμενο των σημερινών διαπραγματεύσεων είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (μέσω του ESM) και το ΤΑΙΠΕΔ (πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ύψος εσόδων που θα οδεύσουν προς την ανάπτυξη).

Αύριο, στον ίδιο χώρο, οι δύο υπουργοί και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών θα πραγματοποιήσουν μια ανασκόπηση, – με την ολοκλήρωση του α΄ κύκλου των συζητήσεων – των έως σήμερα διαπραγματεύσεων.

Από την έκβαση των δύο κρίσιμων συναντήσεων των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους δανειστές θα διαφανεί εάν Ελλάδα και δανειστές κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία έως την ερχόμενη εβδομάδα για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας.

Εάν η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή, τότε τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών θα επιδοθούν σε αγώνα δρόμου, ώστε να καταρτίσουν το νέο μνημόνιο που θα συνοδεύει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο χρόνος κινείται αδυσώπητα σε βάρος της Ελλάδας, καθώς το νέο μνημόνιο θα πρέπει όχι μόνο να καταρτιστεί, αλλά και να ψηφιστεί πολύ πριν τις 20 Αυγούστου από την ελληνική βουλή, ώστε μέχρι τότε να έχει ήδη εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου δανείου για να κατορθώσει η Ελλάδα να αποπληρώσει το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Όσοι παρακολουθούν από κοντά τον πυρετό των διαβουλεύσεων κυβέρνησης και δανειστών εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για την ολοκλήρωση τόσο απαιτητικών διαδικασιών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπό το πρίσμα αυτό η λύση της χορήγησης ενός ακόμη δανείου – γέφυρα στην Ελλάδα δεν φεύγει από το πίσω μέρος του μυαλού κανενός από όλων εκείνων που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση.

Και αυτό γιατί η απόσταση που χωρίζει Ελλάδα και δανειστές παραμένει μεγάλη, ενώ εντοπίζεται σε πέντε κρίσιμα μέτωπα και συγκεκριμένα στα εξής: φορολογία, αποκρατικοποιήσεις, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ασφαλιστικό και εργασιακά.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα